W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Waniliowe śliwki z jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Waniliowe śliwki z jogurtem

Świetne śniadaniowe (lub brunchowe) danie z Wielkiej Brytanii - mieszkańcy Wysp tradycyjnie darzą pewną taką nieufnością owoce w stanie surowym, wybierając raczej jakieś bardziej bezpieczne (czytaj: gotowane) formy. Ciepłe śliwki są znakomite, a gęsty turecki jogurt doskonale do nich pasuje.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg dowolnych śliwek
  • 150 g cukru
  • laska wanilii
  • gęsty naturalny jogurt (najlepiej turecki lub grecki)

Waniliowe śliwki z jogurtem - Opis przyrządzania:

Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Cukier wsypujemy do garnka, dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wydłubujemy pestki i dodajemy je do cukru z wodą, pusty strąk też wrzucamy.
Stawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze parę minut.
Do garnka wrzucamy śliwki i gotujemy je w syropie przez mniej więcej 5 minut, aż zmiękną.
Przekładamy śliwki do miski, a syrop gotujemy na sporym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usuwamy strąk wanilii.
Syropem polewamy śliwki, odstawiamy na trochę, żeby nie były za gorące.
Podajemy z zimnym naturalnym jogurtem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Waniliowe śliwki z jogurtem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Waniliowe śliwki z jogurtem przepisy:

  • Błyskawiczne śliwki w occie
    Taki zabawny przepisik na śliwki marynowane - gdyby akurat przyszła nam na nie ochota, a zapasy węgierek w occie (*!*2508*!*) lub marynaty węgierskiej (*!*1614*!*) dawno się już skończyły. Te śliwki zjadamy od razu, nie dają się długo przechowywać.
  • Miodówka na gorąco
    Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).
  • Sos śliwkowy na zimę
    Bardzo wygodny i smakowity sposób zagospodarowania nadmiaru śliwek dowolnej maści - taki sos pasuje oczywiście do kaczki po pekińsku, ale także do dojrzałych serów, kawałków usmażonego kurczaka, grillowanej białej ryby, twarożku...
  • Śliwki z kruszonką nr 2 Śliwki z kruszonką nr 2
    Jeszcze jeden ciepły deser ze śliwek, z cytrusową nutą i wschodnimi korzeniami. Kulka lodów byłaby rozpustą, ale jeśli ktoś się nie może oprzeć pokusie...
  • Klasyczna konfitura z moreli
    Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.


Podziel się linkiem:




Komentarze: