Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Waniliowe-sliwki-z-jogurtem
Waniliowe śliwki z jogurtem
Świetne śniadaniowe (lub brunchowe) danie z Wielkiej Brytanii - mieszkańcy Wysp tradycyjnie darzą pewną taką nieufnością owoce w stanie surowym, wybierając raczej jakieś bardziej bezpieczne (czytaj: gotowane) formy. Ciepłe śliwki są znakomite, a gęsty turecki jogurt doskonale do nich pasuje.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg dowolnych śliwek
150 g cukru
laska wanilii
gęsty naturalny jogurt (najlepiej turecki lub grecki)
Opis przyrządzania:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
Cukier wsypujemy do garnka, dolewamy 1 i 1/2 szklanki wody.
Wanilię kroimy wzdłuż na pół, łyżeczką wydłubujemy pestki i dodajemy je do cukru z wodą, pusty strąk też wrzucamy.
Stawiamy garnek na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień i gotujemy jeszcze parę minut.
Do garnka wrzucamy śliwki i gotujemy je w syropie przez mniej więcej 5 minut, aż zmiękną.
Przekładamy śliwki do miski, a syrop gotujemy na sporym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usuwamy strąk wanilii.
Syropem polewamy śliwki, odstawiamy na trochę, żeby nie były za gorące.
Podajemy z zimnym naturalnym jogurtem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024