W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Wafelki migdałowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Wafelki migdałowe

Bardzo pyszne i niezwykle użyteczne cienkie ciasteczka z migdałami. Świetny dodatek do lodów i kremów. Możemy także przełożyć ciasteczka konfiturą, maślanym kremem lub lodami. Jeśli ułożymy z nich wieżyczkę - ciasteczko-krem-ciasteczko-krem-ciasteczko-krem-ciasteczko-albo i więcej - to deser będzie godny najwytworniejszych gości.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 12 ciasteczek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 surowe biaÅ‚ka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mÄ…ki
  • 100 g migdałów w pÅ‚atkach
  • 40 g masÅ‚a

Wafelki migdałowe - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dwu arkuszach papieru do pieczenia odrysowujemy po 6 kółek o średnicy 10 cm - lub oczywiście więcej kółek o mniejszej średnicy. Blachy smarujemy lekko masłem i kładziemy na nich papier do pieczenia tak, by narysowane kółka były na spodzie - wówczas nie będziemy musieli jeść ciasteczek z dodatkiem grafitu lub atramentu ;-) Białka mieszamy z cukrem pudrem i ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę, płatki migdałowe i stopione masło. Starannie mieszamy. W obrębie odrysowanych kółek rozsmarowujemy po łyżce ciasta (jeśli kółka są mniejsze, niż 10 cm, to oczywiście dajemy mniej ciasta). Wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut, aż wafelki zaczną się rumienić. Blachy wyjmujemy i zostawiamy na minutę w spokoju, po czym kuchenną łopatką zdejmujemy ciastka na ruszt do wystudzenia. Zimne ciasteczka zrobią się chrupkie. Wafelki przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Wafelki migdałowe: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: