Miły i bezproblemowy sposób na szybką, lekką kolację - piersi z kurczaka po upieczeniu podajemy na sałacie, podczas gdy sos od pieczenia wystąpi w roli dressingu. Jeśli komuś konieczne potrzebne są jeszcze węglowodany, to kawałek chrupiącej bagietki lub tabbouleh będą tu całkiem na miejscu
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tymiankowy kurczak z czosnkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Piersi z kurczaka kładziemy na blasze skórą do góry.
Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure z łyżeczką soli. Pastą czosnkową nacieramy piersi z kury.
Z gałązek tymianku obieramy listki i mieszamy je z masłem. Tymiankowe masło rozkładamy na mięsie.
Cebule obieramy z łusek i kroimy w ósemki, kładziemy wokół piersi kurczaka.
Boczek kroimy w kostkę i posypujemy nim mięso i cebulę.
Blachę wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 20 minut - mięso powinno być upieczone, skórka przyrumieniona, a cebula miękka.
W tym czasie rozkładamy na 4 talerze po garści mieszanej sałaty. Upieczone mięso i cebulę układamy na sałacie, zaś do sosu od pieczenia dolewamy skąpą łyżkę octu balsamico i dobrze mieszamy.
Sosem polewamy sałatę i mięso i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Tymiankowy kurczak z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |