W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tort orzechowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tort orzechowy

Staroświecki tort na duże okazje. Warstwy orzechowego ciasta przekładamy kremem czekoladowym lub kawowym. Dla urozmaicenia jedną z warstw możemy posmarować konfiturą z moreli.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 200 g wyłuskanych włoskich orzechów
  • 50 g tartej bułki
  • masło do smarowania formy
  • 7 dużych jajek
  • 200 g cukru
  • krem czekoladowy lub krem kawowy

Tort orzechowy - Opis przyrządzania:

Orzechy miksujemy w malakserze na możliwie gładki proszek. W czasie miksowania dodajemy tartą bułkę. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Małą tortownicę smarujemy dokładnie masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka ucieramy z połową cukru na gładki i puszysty kogel-mogel, najlepiej mikserem. Do utartych żółtek dodajemy zmiksowane orzechy i starannie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy resztę cukru. Ubijamy dalej, aż piana będzie gładka, sztywna i lśniąca. 1/3 ubitej piany miksujemy z masą żółtkowo-orzechową. Resztę piany delikatnie, lecz stanowczo mieszamy z masą. Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do godziny, aż patyczek wbity w środek ciasta, wyjdzie z niego suchy. Jeśli wierzch ciasta nazbyt się przyrumienia, przykrywamy go folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Upieczone ciasto studzimy - nie martwimy się, jeśli ciasto lekko się w środku zapadnie i powierzchnia będzie pofałdowana - wszystkie braki tego typu da się ukryć pod kremem. Zimne ciasto kroimy horyzontalnie na 3 krążki. Smarujemy kremem czekoladowym lub kawowym i składamy. Tort smarujemy z wierzchu i po bokach resztą kremu i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by stężał. Ozdabiamy według upodobań i zdolności.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tort orzechowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: