Klasyczne danie Maghrebu. Suszone owoce w czasie duszenia rozgotowują się w apetyczny, ciemny sos. Tażin podajemy z kuskusem lub bagietką.
Kraj pochodzenia: Maroko
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tażin z kurczaka z suszonymi owocami - Opis przyrządzania:
Kurczaka dzielimy na niezbyt duże kawałki. Na ciężkiej i głębokiej patelni rozgrzewamy 5 łyżek oliwy z oliwek i smażymy kawałki kurczaka na złoto. Dodajemy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku, morele, śliwki i figi, przekrojone na pół. Dodajemy też przyprawy: kolendrę, cynamon, anyżek gwiazdkowy oraz listek laurowy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Dolewamy wywar z kurczaka (prawdziwy, nie z kostki) lub wodę (też szklankę). Przykrywamy i dusimy pół godziny. Dodajemy cytrynę, pokrojoną wraz ze skórką w plasterki (pestki wybieramy i wyrzucamy). Dusimy kolejne pół godziny lub do czasu, gdy sos będzie gęsty, a mięso będzie odpadać od kości. Przed podaniem posypujemy garścią posiekanych orzeszków pistacjowych.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Tażin z kurczaka z suszonymi owocami: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |