Zniewalający luksus prostoty. Tu już musimy otworzyć butelkę prawdziwego szampana...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
300 g łososia wędzonego na zimno
300 g łososia wędzonego na gorąco
1/2 pęczka koperku
1 1/2 cytryny
ocet balsamico
Tatar z wędzonego łososia - Opis przyrządzania:
Oba rodzaje łososia kroimy najpierw w kawałki (usuwając ewentualne ości), po czym siekamy razem, używając do tego celu ciężkiego noża.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy - same listki, łodyżki zużyjmy na przykład do zupy. Z cytryn wyciskamy sok.
Mieszamy razem posiekaną starannie rybę i koperek. Dodajemy sok z cytryny - tyle, ile nam odpowiada. Doprawiamy do smaku solą (ostrożnie, łosoś bywa słony!) i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy odrobinę octu balsamico.
Tatar podajemy na kromeczkach razowego chleba z masłem lub na blinach. Możemy też uformować z niego zgrabne porcyjki, przybrać koperkiem i cytryną i podać z ciepłymi grzankami Melba.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Tatar z wędzonego łososia: można zrobić wcześniej
Tatar z łososia z ogórkiem Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
Tatar z łososia Mam nieuleczalną słabość do wszelkich tatarów, a surowego łososia wolę od gotowanego. Uformowany w ładne porcyjki tatar jest bardzo elegancką przystawką przed np. pieczonym udźcem jagnięcym.
Mus z łososia Bladoróżowy mus z wędzonego łososia - elegancka przystawka, którą można przygotować zawczasu. Porcje musu kładziemy na liściach sałaty w różnych odcieniach zielonego. Możemy także przełożyć mus do ładnej miski i podać jako danie bufetowe.
Karczochy z wędzonym łososiem Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
Alicja, 2015-10-03 20:49:50
Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
Moja ocena: 5