Bardzo proste i bardzo ładne małe ciasteczka z bananami i cukrem pudrem. Do ich zrobienia potrzebne będzie gotowe ciasto francuskie - jest to jeden z tych produktów, dla zrobienia których naprawdę nie warto regularnie marnować młodości w kuchni. Komercyjne ciasto jest bardzo dobre, trzeba tylko kupić takie maślane, a nie margarynowe...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: mniej więcej 30
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarteletki bananowe - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w krążki o grubości mniej więcej pół centymetra. Wkładamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny oraz posypujemy cukrem, mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy i - posługując się okrągłą foremką o średnicy mniej więcej 5 cm - wycinamy tyle krążków, ile się da. Przekładamy je na przygotowaną blaszkę, po czym bierzemy inną foremkę, na przykład kieliszek, o średnicy trochę mniejszej, niż poprzednia. Tą foremką zaznaczamy kółka na wyciętych krążkach - ciasto wewnątrz nakłuwamy widelcem. Na nakłutym środku kładziemy plasterek banana.
Oprószamy ciasteczka cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 10 do 15 minut, czyli do chwili, kiedy ciasto podrośnie i dobrze się zarumieni. Jak to zwykle bywa z ciastem francuskim - lepiej je leciutko przepiec, niż nie dopiec...
Gotowe ciasteczka wyjmujemy i - póki gorące - znów oprószamy cukrem pudrem.
Zjadamy tego dnia, w którym były pieczone.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarteletki bananowe: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |