W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarte Tatin z pomidorami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarte Tatin z pomidorami

Bardzo fajna tarta - wariacja na temat słynnej jabłkowej tarty z Normandii. Pomidory to w końcu owoce, czyż nie? Czarnuszka w cieście nadaje mu miły, wytrawny smak.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 100g mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 50 g startego gruyera
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
  • 8-10 twardych pomidorów
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka cukru

Tarte Tatin z pomidorami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Najpierw robimy ciasto: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy masło w małych kawałkach i starty ser. Siekamy nożem, aż mąka zacznie się łączyć z tłuszczem. Dodajemy czarnuszkę i 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy na gładkie ciasto (wszystko możemy, oczywiście, zrobić w malakserze). Toczymy z ciasta kulę, spłaszczamy ją ręką, zawijamy w kawałek folii plastikowej. Wkładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania pomidorów.
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy poziomo na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy cukier i podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Wkładamy pomidory przeciętą stroną do góry i podsmażamy, aż zaczną się rumienić. Odwracamy, zwiększamy ogień i podsmażamy, aż pomidory będą rumiane.
Jeśli patelnię, na której smażymy pomidory, można wstawić do piekarnika, zdejmujemy ją po prostu z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli zaś nie - przekładamy pomidory (przeciętą stroną do dołu) do żaroodpornej formy o średnicy około 22 cm i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej, niż naczynie z pomidorami. Ostrożnie przenosimy ciasto na pomidory i delikatnie upychamy brzegi dokoła tak, by nic spod spodu nie wystawało.
Wstawiamy tarte do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż ciasto będzie miało ładnie złoty kolor.
Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut.
Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim naczynie z tartą. Przez łapki kuchenne chwytamy naczynie razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta z pomidorami na wierzchu. Jeśli jakiś pomidorek przykleił się do patelni, po prostu go z niej zdejmujemy i kładziemy na właściwe miejsce.
Podajemy na ciepło, z michą zielonej sałaty.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tarte Tatin z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Tarte Tatin z pomidorami przepisy:

  • Ciasto francuskie z pomidorami
    Prosta tarta, w której najjaśniejszym światłem świecą pomidory - muszą więc być naprawdę dobre.
  • Tarte Tatin z orzechami
    Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.
  • Tażin z cielęciny z pomidorami
    Kolejny tażin z północnej Afryki - tym razem ze skarmelizowanymi w piekarniku pomidorami. Dobre danie dla gości, bo właściwie pilnuje się samo.
  • Alzacka tarta z jabłkami Alzacka tarta z jabłkami
    Alzacja słusznie słynie ze swych tart, do których wykorzystuje się najrozmaitsze owoce ze wspaniałych miejscowych sadów. W tym przepisie jabłka zalewamy śmietankowym kremem i zapiekamy w foremce z kruchego ciasta z wanilią.
  • Królik po baskijsku (z pomidorami i papryką)
    Typowe dla baskijskiego regionu danie z pomidorami i papryką, z sosem doprawionym świetną ostrą papryką - piment d'Espelette. Królika podajemy z grzankami i do pełnej uczty brakuje tylko miski mieszanej sałaty (i butelki regionalnego wina)...


Podziel się linkiem:




Komentarze: