Bardzo fajna tarta - wariacja na temat słynnej jabłkowej tarty z Normandii. Pomidory to w końcu owoce, czyż nie? Czarnuszka w cieście nadaje mu miły, wytrawny smak.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarte Tatin z pomidorami - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Najpierw robimy ciasto: wsypujemy mąkę do miski, dodajemy masło w małych kawałkach i starty ser. Siekamy nożem, aż mąka zacznie się łączyć z tłuszczem. Dodajemy czarnuszkę i 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagniatamy na gładkie ciasto (wszystko możemy, oczywiście, zrobić w malakserze). Toczymy z ciasta kulę, spłaszczamy ją ręką, zawijamy w kawałek folii plastikowej. Wkładamy ciasto do lodówki na czas przygotowania pomidorów.
Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Pomidory kroimy poziomo na pół.
Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy, dodajemy cukier i podgrzewamy tak długo, aż cukier się rozpuści i zacznie karmelizować. Wkładamy pomidory przeciętą stroną do góry i podsmażamy, aż zaczną się rumienić. Odwracamy, zwiększamy ogień i podsmażamy, aż pomidory będą rumiane.
Jeśli patelnię, na której smażymy pomidory, można wstawić do piekarnika, zdejmujemy ją po prostu z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli zaś nie - przekładamy pomidory (przeciętą stroną do dołu) do żaroodpornej formy o średnicy około 22 cm i odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy nieco większej, niż naczynie z pomidorami. Ostrożnie przenosimy ciasto na pomidory i delikatnie upychamy brzegi dokoła tak, by nic spod spodu nie wystawało.
Wstawiamy tarte do piekarnika na mniej więcej 20 minut, aż ciasto będzie miało ładnie złoty kolor.
Wyjmujemy formÄ™ z piekarnika i odstawiamy na 5 minut.
Duży talerz odwracamy i przykrywamy nim naczynie z tartą. Przez łapki kuchenne chwytamy naczynie razem z talerzem i - hop! - odwracamy tak, by talerz był na spodzie, a na nim tarta z pomidorami na wierzchu. Jeśli jakiś pomidorek przykleił się do patelni, po prostu go z niej zdejmujemy i kładziemy na właściwe miejsce.
Podajemy na ciepło, z michą zielonej sałaty.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Tarte Tatin z pomidorami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |