W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta ze świeżym szpinakiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Tarta ze świeżym szpinakiem

Nadzienie do tarty - ze świeżego szpinaku, ziemniaków i anchois - jest dostatecznie eleganckie, by można było to danie podać gościom.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • porcja kruchego ciasta do słonych tart
  • 150 g młodych ziemniaków
  • 250 g (ćwierć kilo) świeżego szpinaku
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany 18%
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 10 filecików anchois

Tarta ze świeżym szpinakiem - Opis przyrządzania:

Formę do tarty o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy kruchym ciastem do słonych tart, nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na bladozłoto. Zostawiamy do wystygnięcia, a temperaturę piekarnika zmniejszamy do 180 stopni. Młode ziemniaki skrobiemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przelewamy zimną wodą i kroimy w cienkie plasterki. Świeży młody szpinak starannie płuczemy w dużej ilości zimnej wody. Podgrzewamy szpinak na suchej patelni, aż listki zwiędną. Kiedy szpinak przestygnie, odciskamy resztę wody i drobno siekamy. W misce ubijamy razem jajka, śmietanę i prawie cały parmezan. Dodajemy ziemniaki, szpinak i 5 filecików anchois, odsączonych z oleju i drobno posiekanych. Mieszamy i doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wlewamy do podpieczonej formy z ciasta. Na wierzchu kładziemy kolejne 5 filecików anchois i posypujemy 2 łyżkami tartego parmezanu. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż nadzienie zastygnie i zacznie się rumienić. Podajemy na ciepło lub zimno.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tarta ze świeżym szpinakiem: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Tarta ze świeżym szpinakiem przepisy:




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Joanna Krzemińska, 2009-03-06 11:41:44
Mnniam... Pełen sukces! I to jeszcze w ekspresowym tempie! Najdłużej trwały poszukiwania anchois w osiedlowych sklepach - zakończone sukcesem dopiero za trzecim podejściem. Pozwoliłam sobie na małą modyfikację - plasterki ziemniaków rozłożyłam równo na podpieczonym cieście i dopiero zalalam masą jajeczno-szpinakową (ładniej wyglądają po przekrojeniu tarty). Do tego obowiazkowo kieliszek dobrze schłodzonego białego wina i miłe towarzystwo przy stole... Joana
Moja ocena: 5