W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tarta z suszonymi śliwkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Tarta z suszonymi śliwkami

Jeden z moich ulubionych deserów na chłodniejsze dni. Tarta z flanowym kremem i masą suszonych śliwek jest doskonałym ciastem podwieczorkowym - idealna do dobrze zaparzonej herbaty.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g suszonych śliwek bez pestek (najlepiej francuskich)
  • torebka herbaty
  • Słodkie kruche ciasto do tart
  • masło do smarowania formy
  • 150 g śmietanki kremowej
  • jajko
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 g masła
  • cukier puder do posypania (ewentualnie)

Tarta z suszonymi śliwkami - Opis przyrządzania:

Zaparzamy herbatę w szklance wrzątku i zalewamy nią śliwki na 4 godziny przed robieniem tarty. Zagniatamy kruche ciasto i trzymamy przez pół godziny w chłodzie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę do tarty o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia. Wylepiamy formę ciastem, dziurkujemy spód widelcem i wstawiamy formę jeszcze na pół godzinki do lodówki. Śliwki odcedzamy i zostawiamy na sicie, żeby dobrze odciekły. Wstawiamy tartę na 15 minut do piekarnika - ciasto powinno być lekko złote. Wyjmujemy podpieczone ciasto i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Na cieście rozkładamy śliwki. Mieszamy razem śmietankę, jajko, cukier, likier i mąkę ziemniaczaną na gładki krem. Polewamy nim śliwki, a na wierzchu rozkładamy kawałeczki masła. Wstawiamy do piekarnika na jakieś pół godziny - krem powinien zastygnąć, a wierzch lekko się przyrumienić. Studzimy tartę na metalowej kratce. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy na letnio.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Tarta z suszonymi śliwkami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tarta z suszonymi śliwkami przepisy:

  • Tarta francuska ze śliwkami Tarta francuska ze śliwkami
    Klasyczna francuska tarta z kremem i czerwonymi śliwkami. Najlepsza jest na letnio, ale przechowuje się dobrze i następnego dnia też jest smaczna.
  • Tarta migdałowa z wiśniami
    Przepyszna tarta z masą migdałową i wiśniami - najłatwiej użyć wiśni mrożonych, dzięki czemu nie musimy czekać do lipca... Jeśli mamy wiśnie pasteryzowane (wypestkowane), to - przed położeniem na tarcie - osączamy je starannie z soku. To jest przepis dla moich znajomych i przyjaciółek, które mnie od dłuższego już czasu młotkują, że obiecałam wpisać i nie wpisuję. No to macie!
  • Tarta z malinami i orzeszkami piniowymi
    Bardzo podwieczorkowa tarta, która ładnie się prezentuje na stole. Obok stawiamy miskę z dodatkowymi dojrzałymi malinami i... właściwie nic więcej nie potrzeba.
  • Tarta kokosowa
    Bardzo udana, prościutka tarta z kokosem i dżemem malinowym. Bardzo udana. Mniam. Bardzo.
  • Tarta z jabłkami
    Klasyczna francuska tarta z jabłkami i kremem, na kruchym słodkim cieście. Łatwa i efektowna, idealny deser dla każdego miłośnika dań klasycznych.




Podziel się linkiem:


Komentarze: