Bezpretensjonalna tarta podwieczorkowa - możemy użyć do niej jakichkolwiek owoców, zależnie od pory roku, ale teraz mamy akurat jesień i winogrona będą doskonałe. Poza tym bardzo ozdobnie wyglądają...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tarta z kremem jogurtowym i winogronami - Opis przyrządzania:
Zagniatamy ciasto i wstawiamy je do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Formę do tarty (o średnicy 26-28 cm) smarujemy masłem i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia. Przygotowaną formę wylepiamy ciastem i nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem.
Wstawiamy tartę do piekarnika i pieczemy na złoty kolor (15-20 minut, ale trzeba pilnować).
Wyjmujemy spód z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia, o czym odciskamy z nadmiaru wody i wkładamy do małego rondelka. Dolewamy 4 łyżki śmietanki i stawiamy na małym ogniu. Mieszamy, aż żelatyna się rozpuści.
Jogurt wkładamy do miski i starannie mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym. Kilka łyżek jogurtu dodajemy do żelatyny, mieszamy, po czym mieszamy z resztą jogurtu. Odstawiamy w chłodne miejsce, aż jogurt zacznie gęstnieć.
W tym czasie starannie płuczemy winogrona i równie starannie je osuszamy, pozbawiając przy okazji szypułek.
Resztę kremowej śmietanki ubijamy na sztywno. Kiedy jogurt zacznie się ścinać, delikatnie (acz starannie) mieszamy go z ubitą śmietanką i wylewamy na wystudzony kruchy spód.
W krem wciskamy przygotowane winogrona, po czym wstawiamy tartę na ładnych parę godzin (lub całą noc) do lodówki, żeby wszystko ładnie zastygło.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Tarta z kremem jogurtowym i winogronami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |