W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / "Tajski" majonez

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

"Tajski" majonez

Przyznaję szczerze, że nie wiem, jaką popularnością cieszy się majonez w Tajlandii... Sok z limetek i listki świeżej kolendry sytuują jednak ten sos w kręgu kulinarnej kultury syjamskiej.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 250 ml

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 cebulek dymek
  • 2 garści listków świeżej kolendry
  • 2/3 szklanki dobrego majonezu (Majonez)
  • 1/4 szklanki soku z limetek

"Tajski" majonez - Opis przyrządzania:

Dymki obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki. Płuczemy i osuszamy, po czym drobniutko siekamy.
Kolendrę płuczemy i osuszamy, też drobno siekamy.
Mieszamy razem majonez, sok z limetek, dymki i kolendrę. Doprawiamy do smaku szczyptą cukru, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Taki majonez jest doskonałym dodatkiem do białej gotowanej ryby, krewetek, jajek na twardo lub jako dip do surowych warzyw i innych małych "cosiów".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować "Tajski" majonez: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: