W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym

Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.

Kraj pochodzenia: Tajlandia

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) dyni
  • 2 limetki
  • 8 dużych surowych krewetek
  • 2 cebule
  • czerwona papryczka chilli
  • łodyżka trawy cytrynowej
  • łyżeczka pasty krewetkowej
  • łyżeczka pasty z tamaryszka
  • łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki kremu kokosowego
  • łyżka sosu rybnego
  • siekana kolendra

Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym - Opis przyrządzania:

Dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i włókniste wnętrze, kroimy w niezbyt dużą kostkę.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok, którego połowa polewamy dyniowe kostki.
Krewetki pozbawiamy głów i pancerzy, ostrym nożykiem usuwamy biegnącą wzdłuż grzbietu czarną "żyłkę".
Cebule obieramy i siekamy.
Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonek i pestki, płuczemy i kroimy w kawałki.
Trawę cytrynową obieramy z twardych powłok, zaś miękkie wnętrze kroimy w plasterki.
Do malaksera lub blendera wkładamy cebulę, papryczkę i trawę cytrynową. Dodajemy pastę krewetkową, pastę z tamaryszka i cukier. Dolewamy 1/4 szklanki mleka kokosowego i miksujemy na możliwie jednolitą pastę.
Przekładamy pastę do garnka, dolewamy resztę mleka kokosowego i szklankę wody. Starannie mieszamy, po czym dodajemy dynię i stawiamy garnek na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10 minut, aż dynia będzie ugotowana, ale się nie rozpadnie.
Teraz dodajemy krewetki i krem kokosowy, gotujemy jeszcze chwile, aż krewetki zrobią się różowe.
Doprawiamy zupę do smaku resztą soku z limetek i sosem rybnym.
Podajemy zupę gorącą, posypaną siekaną świeżą kolendrą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym przepisy:

  • Zupa z dyni i boczniaków
    Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.
  • Żółte curry z dyni i cieciorki
    Wegetariańskie, a nawet WEGAŃSKIE, sycące curry o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. Doskonałe na ponury jesienny wieczór, na przykład po przemoknięciu i przewianiu przez agresywny listopadowy wiatr...
  • Zupa z dyni z kminem rzymskim
    Apetyczna kremowa zupa, przyprawiona na sposób dalekowschodni. Wegetarianie mogą, oczywiście, zastąpić rosół z kury wywarem z jarzyn.
  • Francuska zupa z dyni
    Najprostsza z dyniowych zup.
  • Krewetki w curry
    Prościutkie zielono-różowe curry, doskonałe przed lekkim głównym daniem i egzotycznym deserem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: