Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy/Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tagliatetelle z pieczarkami - Opis przyrzÄ…dzania:
Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile jest napisane na opakowaniu. W czasie, kiedy czekamy na zagotowanie wody, przygotowujemy sos: Wędzony boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki ocieramy ściereczką z ewentualnego brudu i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy boczek i cebulę, smażymy na średnim ogniu 4 minuty. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Na patelnię wlewamy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy, aż sos pokryje makaron. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Tagliatetelle z pieczarkami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |