W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tagliatetelle z pieczarkami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Tagliatetelle z pieczarkami

Tagliatetelle z pieczarkami

Treściwy makaron z kremowym pieczarkowym sosem. Przepis na szybką kolację - przygotowanie sosu trwa tyle, ile gotowanie makaronu.

Kraj pochodzenia: Włochy/Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g makaronu tagliatelle
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • średniej wielkości cebula
  • 400 g małych pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • szklanka gęstej śmietany
  • świeży parmezan

Tagliatetelle z pieczarkami - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek z osoloną wodą. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy tyle czasu, ile jest napisane na opakowaniu. W czasie, kiedy czekamy na zagotowanie wody, przygotowujemy sos: Wędzony boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pieczarki ocieramy ściereczką z ewentualnego brudu i kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy boczek i cebulę, smażymy na średnim ogniu 4 minuty. Dodajemy pieczarki, zwiększamy ogień i smażymy jeszcze kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Na patelnię wlewamy śmietanę, mieszamy i zagotowujemy. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię i mieszamy, aż sos pokryje makaron. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Tagliatetelle z pieczarkami: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Tagliatetelle z pieczarkami przepisy:

  • Farfalle z pieczarkami i groszkiem
    Makaronowe motylki z treściwym sosem na bazie śmietany. Jeśli nie mamy świeżego groszku, ten mrożony doskonale się nada.
  • Tagliatelle z mielonym mięsem i cytryną
    Zazwyczaj jadamy makaron z czerwonym sosem bolognese. A tu podobny sos, ale na biało!
  • Farfalle z krewetkami i szafranem
    Błyskawiczne, prościuteńkie, ładne i smaczne danie - makaron w formie motylków (lub kokardek, jak mawiają inni) podajemy ze złotawym sosem, w którym pływają różowe krewetki.
  • Spaghetti z radicchio nr 2 Spaghetti z radicchio nr 2
    Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.
  • Linguine z anchois i rukolą
    No to jest naprawdę bardzo pyszna pasta, mocno wytrawna, zdecydowana w smaku. Gdybyż tylko Dzieci chciały jadać anchois (bo rukolę bardzo lubią), to robiłabym ten makaron przynajmniej raz w tygodniu!




Podziel się linkiem:


Komentarze: