Prościutkie curry - czasem miło jest zjeść coś, może i naiwnego w smaku, ale satysfakcjonującego w najwyższym stopniu. Taki jest właśnie ten kurczak - jeśli podamy go w głębokich miskach, na ryżu basmati, to można zapaść sobie w fotel przed telewizorem...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szybki kurczak w sosie curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 2 cm, usuwając przy okazji chrząstki i resztki tłuszczu. Cebule obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i rozgniatamy na piure. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i smażymy przez 5 minut, mieszając, na dużym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Do woka wrzucamy cebulę i smażymy przez 2 minuty, mieszając. Dodajemy imbir i czosnek i smażymy jeszcze ze 3 minuty. Wsypujemy curry, mieszamy, po czym dodajemy pomidory i usmażone kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy na dużym ogniu, po czym dodajemy śmietanę. Mieszamy i gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu, aż sos trochę zgęstnieje. Kolendrę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do curry tuż przed podaniem. Podajemy z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Szybki kurczak w sosie curry: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |