W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka

Robiłam tę marynatę w lecie (polskie ogórki są naprawdę najlepsze na świecie...) i była świetna - lekka, słodko-kwaśna, znakomita do wszystkich mięs lub ryb z grilla. Zasadniczo jest to danie do szybkiego spożycia (sałatki nie pasteryzujemy), ale jedna porcja przygotowana na początku lipca, przechowywana w słoiku w lodówce, wciąż (w końcu sierpnia) doskonale nadaje się do jedzenia!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: duży słój

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże białe cebule
  • 2 ogórki sałatkowe (niezbyt grube)
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka grubej soli
  • łyżeczka suszonego koperku
  • łyżeczka nasion kopru

Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem na cienkie plasterki.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Mieszamy razem cebulę i ogórki i wkładamy do dużego, wyparzonego słoja.
Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier, sól, suszony koperek i nasiona kopru. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia - co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
Gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoju i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki przynajmniej na noc.
Podajemy jako dodatek do niemal wszystkiego - smażonej ryby, kotletów schabowych lub mielonych, panierowanych plastrów sera, hamburgerów lub hotdogów i tak dalej...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka przepisy:

  • Koper włoski z pomarańczą
    Moje ukochane warzywo, tym razem na słodko-kwaśno. Ciepłą jarzynkę podajemy do pieczonej lub smażonej jagnięciny lub do ryb wszelkiego autoramentu. Na zimno - doskonały dodatek do wędlin, pasztetów i żółtego sera.
  • Mus z koziego twarożku z sałatką z ogórków
    Bardzo elegancka wiosenna przystawka - doskonała na obiad z okazji Pierwszej Komunii, na przykład. Zgrabne "wrzecionka" białego, lekko kwaskowatego musu podajemy z zielono-różową sałatką i orzeszkami piniowymi. Do tego cieniutkie *!*1554*!*.
  • Warzywa z zalewie z białego wina
    Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.
  • Amerykańska sałatka z jajek
    Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.
  • Mój domowy chłodnik Mój domowy chłodnik
    Dokładnie tak, jak mówi tytuł - taki chłodnik zazwyczaj jada się u nas w domu, w wersji wegetariańskiej, bez cielęciny i szyjek rakowych. Bardzo dobry.


Podziel się linkiem:




Komentarze: