W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka

Robiłam tę marynatę w lecie (polskie ogórki są naprawdę najlepsze na świecie...) i była świetna - lekka, słodko-kwaśna, znakomita do wszystkich mięs lub ryb z grilla. Zasadniczo jest to danie do szybkiego spożycia (sałatki nie pasteryzujemy), ale jedna porcja przygotowana na początku lipca, przechowywana w słoiku w lodówce, wciąż (w końcu sierpnia) doskonale nadaje się do jedzenia!

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: duży słój

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże białe cebule
  • 2 ogórki sałatkowe (niezbyt grube)
  • 3/4 szklanki białego octu winnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżka grubej soli
  • łyżeczka suszonego koperku
  • łyżeczka nasion kopru

Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy, kroimy na pół, a potem na cienkie plasterki.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Mieszamy razem cebulę i ogórki i wkładamy do dużego, wyparzonego słoja.
Do garnka wlewamy ocet i wodę, dodajemy cukier, sól, suszony koperek i nasiona kopru. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia - co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił.
Gorącą marynatą zalewamy warzywa w słoju i zakręcamy. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym wstawiamy do lodówki przynajmniej na noc.
Podajemy jako dodatek do niemal wszystkiego - smażonej ryby, kotletów schabowych lub mielonych, panierowanych plastrów sera, hamburgerów lub hotdogów i tak dalej...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Szybka i świetna marynata z cebuli i ogórka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: