W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sztabki pomarańczowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Sztabki pomarańczowe

Bardzo proste i równie smaczne ciasteczka z kruchego ciasta z dwoma rodzajami pomarańczowej polewy.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: około 80 ciasteczek

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • 4 czubate łyżki dobrej marmolady pomarańczowej
  • 100 g cukru pudru
  • pomarańcza

Sztabki pomarańczowe - Opis przyrządzania:

Mąkę przesiewamy do miski. Masło kroimy w małe kawałeczki i wrzucamy do mąki. Wsypujemy cukier i szczyptę soli i siekamy chwilę nożem, aż masło zacznie się łączyć z mąką. Wbijamy jajko i szybko zagniatamy ręcznie na gładkie, dość sztywne ciasto. Z ciasta robimy kulę, spłaszczamy ją ręką i zawijamy w kawałek plastikowej folii. Wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Ochłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia dość cienko - na grubość, powiedzmy, 2-3 mm. Ostrym nożem lub okrągłą krajaczką do pizzy wycinamy z ciasta prostokąty o wymiarach mniej więcej 2 na 5 cm. Ciasteczka przekładamy na blachę; resztki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy i znów wycinamy prostokąty. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika na 10 minut - powinny lekko się przyrumienić. W międzyczasie rozgrzewamy marmolade w małym rondelku. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i - póki gorące - smarujemy marmoladą (posługując się kuchennym pędzelkiem). Odstawiamy ciasteczka na godzinkę - do wystygnięcia i obeschnięcia. Po godzinie robimy lukier: przesiewamy cukier puder do miski. Pomarańczę myjemy i wyciskamy z niej sok. Cukier puder ucieramy z 2-3 łyżkami soku (resztę wypijamy dla zdrowia) na gładki i gęsty lukier. Cienkim strumyczkiem polewamy ciasteczka lukrem tak, by tworzył poprzeczne paski. Zostawiamy do wyschnięcia, po czym przechowujemy w szczelnie zamykanej puszce ciasteczkowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sztabki pomarańczowe: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sztabki pomarańczowe przepisy:

  • Ciasteczka migdałowo-pomarańczowe
    W Niemczech tradycyjnie piecze się na Święta rozmaite ciasteczka i podaje wraz z bakaliami do kawy i herbaty. Bardzo lubię ten zwyczaj i co roku piekę wybór ciasteczek, zawsze szukając nowych przepisów.
  • Ciasteczka czekoladowo-laskowe
    Dobrych ciasteczek nigdy za wiele.
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
  • Orzechowe listki
    Zgrabne, nieduże ciasteczka w kształcie listków - z tym, że żaden inny kształt nie zmieni ich smaku. Jeśli więc komuś akurat w duszy grają gwiazdki, choinki lub renifery - proszę bardzo!
  • Ciasteczka z kardamonem
    Małe kruche ciasteczka, egzotycznie przyprawione. Dobre do herbaty, kawy i do zagryzania rozmaitych kremów.




Podziel się linkiem:


Komentarze: