Solidna, rozgrzewająca zapiekanka z miłym posmakiem parmezanu i przypieczonych orzeszków piniowych. Podajemy z zieloną sałatą i sałatką z pomidorów (na przykład).
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szpinak i ziemniaki zapiekane po włosku - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Formę do zapiekania (płaską i o pojemności mniej więcej 6 szklanek) smarujemy masłem (mniej więcej łyżka wystarczy).
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody, wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i stawiamy na ogniu. Gotujemy, aż będą miękkie, odcedzamy i trochę studzimy. Obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce.
Szpinak przebieramy, obrywamy ogonki i starannie płuczemy w kilku wodach. Stawiamy na ogniu duży garnek, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy szpinak i podgrzewamy, aż listki zwiędną (wody nie trzeba dolewać, tyle, ile zostało jej na liściach po myciu, wystarczy). Odsączamy szpinak na sicie.
Natkę płuczemy, osuszamy i obrywamy listki. Odciśnięty szpinak i listki natki razem siekamy.
Mieszamy razem jajka i śmietankę na jednolitą masę. Dodajemy szpinak z natką, starte ziemniaki, groszek i 3/4 parmezanu. Starannie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i przekładamy do przygotowanej formy. Wygładzamy wierzch, posypujemy resztą parmezanu i orzeszkami piniowymi. Resztę masła dzielimy na małe kawałeczki i rozkładamy na wierzchu, po czym wstawiamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika na pół godziny. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.
Podajemy prosto z piekarnika lub odstawiamy, żeby zapiekanka nieco przestygła i podajemy na dobrze ciepło.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Szpinak i ziemniaki zapiekane po włosku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |