Tak, wiem, że jeszcze na takie letnie frykasy za wcześnie, ale ja już nie mogę wytrzymać!
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szopska sałatka - Opis przyrządzania:
Papryki kroimy wzdłuż na pół, wycinamy gniazda nasienne (wraz z ogonkami), starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie paski.
Pomidorki myjemy i osuszamy, kroimy w plasterki lub na pół.
Cebulę obieramy, kroimy pionowo na pół, a potem na cienkie półplasterki.
Ogórek myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
Wszystkie warzywa wkładamy do dużej miski i mieszamy. Polewamy sałatkę olejem i octem winnym, dodajemy pół łyżeczki czubrycy i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do salaterki lub na talerz wyłożony liśćmi sałaty.
Ser solan kruszymy na kawałeczki (widelcem albo w rękach) i posypujemy nim sałatkę. Na wierzchu kładziemy ewentualnie kilka oliwek i podajemy od razu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Szopska sałatka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |