W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szkocki pasztet z łososia (potted salmon)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Szkocki pasztet z łososia (potted salmon)

Klasyczna "wyspiarska" przystawka z gotowanej różowej rybki, dobrze przyprawionej gałką i cayenne. Do pasztecików (podanych w indywidualnych porcjach) podajemy cienkie tosty (takie, jak melba) lub żytni chleb.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Szkocja

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • szklanka (1/4 litra) wywaru rybnego
  • 100 g miękkiego masła
  • 6 filecików z anchois
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne
  • kilka gałązek koperku do ozdoby

Szkocki pasztet z łososia (potted salmon) - Opis przyrządzania:

Rybę myjemy i wkładamy do niedużego garnka. Dolewamy wywar - powinien przykryć łososia, jeśli zaś jest go za mało, dolewamy ciut wody - i stawiamy na małym ogniu. Kiedy płyn wokół ryby zacznie "mrugać", gotujemy rybę jeszcze z 5-10 minut, w zależności od grubości filetu. Sprawdzamy, czy w środku nie ma już surowego mięsa (jeśli jest, gotujemy jeszcze parę minut) i zdejmujemy z ognia. Studzimy w wywarze.
Wystudzoną rybę odcedzamy, zdejmujemy skórę, a mięso kruszymy w kawałki i wkładamy do miski.
Dodajemy masło, fileciki (pokrajane w kawałki), 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki i sporą szczyptę cayenne. Ugniatamy wszystko razem przy pomocy drewnianej łyżki, ale nie na kompletną miazgę, tylko żeby się dobrze wymieszało, małe kawałki łososia powinny być wyczuwalne.
Doprawiamy pasztet solą (ostrożnie), pieprzem zwykłym i cayenne.
Ugniatamy masę w małych, jednoporcjowych miseczkach i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeśli pasztet postoi w lodówce na tyle długo, że zupełnie zastygnie, trzeba go będzie przed podaniem wyjąć odpowiednio wcześnie, żeby dał się smarować.
Tuż przed podaniem ozdabiamy każdy pasztecik piórkiem koperku. Podajemy z cienkimi tościkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Szkocki pasztet z łososia (potted salmon): trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Szkocki pasztet z łososia (potted salmon) przepisy:

  • Łosoś w maśle
    Bardzo brytyjski sposób konserwowania ryb i mięsa. Łososia podajemy z grzankami, zaś pachnące przyprawami masło, którym rybka jest zalana, posłuży nam do smarowania.
  • Łosoś w sosie estragonowym
    Subtelnie anyżkowy smak świeżego estragonu doskonale pasuje do ryb, choć we Francji to zioło zazwyczaj towarzyszy kurczakowi (na przykład *!*3805*!*). Jeśli różowe filety łososia, polane kremowo-ziołowym sosem, podamy z zielonymi szparagami i groszkiem, to będziemy mieli na talerzu danie nie tylko smaczne i subtelne, ale i szczególnie wiosenne.
  • Łosoś z ziołami w cieście francuskim
    Bardzo eleganckie danie - ciemnozłoty pieróg z łososiem i masą ziół. Pamiętajmy tylko, że lepiej ciasto francuskie leciutko przepiec, niż je nie dopiec... Jeśli mamy talent plastyczny, możemy przed pieczeniem ozdobić wierzch ciasta wycinankami z tegoż.
  • Angielski pasztet z łososia
    Staroświecki brytyjski sposób podawania łososia - konserwowanego w stopionym maśle. Podajemy na liściach sałaty, z grzankami Melba.
  • Mrożone parfait jabłkowe
    Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.


Podziel się linkiem:




Komentarze: