Klasyczna "wyspiarska" przystawka z gotowanej różowej rybki, dobrze przyprawionej gałką i cayenne. Do pasztecików (podanych w indywidualnych porcjach) podajemy cienkie tosty (takie, jak melba) lub żytni chleb.
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania-Szkocja
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szkocki pasztet z łososia (potted salmon) - Opis przyrządzania:
Rybę myjemy i wkładamy do niedużego garnka. Dolewamy wywar - powinien przykryć łososia, jeśli zaś jest go za mało, dolewamy ciut wody - i stawiamy na małym ogniu. Kiedy płyn wokół ryby zacznie "mrugać", gotujemy rybę jeszcze z 5-10 minut, w zależności od grubości filetu. Sprawdzamy, czy w środku nie ma już surowego mięsa (jeśli jest, gotujemy jeszcze parę minut) i zdejmujemy z ognia. Studzimy w wywarze.
Wystudzoną rybę odcedzamy, zdejmujemy skórę, a mięso kruszymy w kawałki i wkładamy do miski.
Dodajemy masło, fileciki (pokrajane w kawałki), 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki i sporą szczyptę cayenne. Ugniatamy wszystko razem przy pomocy drewnianej łyżki, ale nie na kompletną miazgę, tylko żeby się dobrze wymieszało, małe kawałki łososia powinny być wyczuwalne.
Doprawiamy pasztet solą (ostrożnie), pieprzem zwykłym i cayenne.
Ugniatamy masę w małych, jednoporcjowych miseczkach i wygładzamy powierzchnię. Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeśli pasztet postoi w lodówce na tyle długo, że zupełnie zastygnie, trzeba go będzie przed podaniem wyjąć odpowiednio wcześnie, żeby dał się smarować.
Tuż przed podaniem ozdabiamy każdy pasztecik piórkiem koperku. Podajemy z cienkimi tościkami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Szkocki pasztet z łososia (potted salmon): trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |