W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem

Delikatnie przyprawione szaszłyczki z kurzej piersi możemy zrobić w wersji mini i podać na stojącym przyjęciu. W wersji normalnej podajemy z chlebkami naan, chutneyem i sałatką z surowych warzyw.

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry
  • cytryna
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki garam masala

Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki na jeden kęs, usuwając przy okazji resztki tłuszczu i chrząstek. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie. Z połowy wyciskamy sok, drugą połowę zostawiamy i przed podaniem szaszłyków kroimy w kawałki, z których każdy sobie sam wyciśnie sok na upieczone mięso. Sok z cytryny mieszamy z jogurtem i garam masala, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kawałki kurczaka, dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc. Nagrzewamy grill w piekarniku. Kurczaka wyjmujemy z marynaty, nawlekamy na 8 patyczków (jeśli są bambusowe, moczymy je najpierw przez pół godziny) i układamy na blaszce. Wstawiamy pod nagrzany grill i opiekamy przez kwadrans, raz obracając w trakcie pieczenia. Podajemy z chlebkami naan i kawałkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Szaszłyczki z kurczaka z jogurtem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: