Pięknie żółty makaron aż prosi się o sos z pomidorków koktajlowych z listkami bazylii... To ciasto znakomite jest również na ravioli z dowolnym nadzieniem.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Szafranowe ciasto na makaron - Opis przyrzÄ…dzania:
Szafran kruszymy w moździerzu. Dodajemy jajka i rozbełtujemy widelcem.
Na stół lub stolnicę wysypujemy mąkę i formujemy w kopczyk. W środku kopczyka robimy zagłębienie i wlewamy doń szafranowe jajka. Mieszamy widelcem, zagarniając wypływające jajka, aż powstaną grudki.
Zagniatamy ciasto rękoma, podsypując niedużą ilością mąki - zagniatamy, aż grudki zaczną się łączyć w większe. Nie przejmujemy się, że ciasto jest grudkowate i lepi się do rąk. Cierpliwie zagniatamy dalej, co jakiś czas oprószając odrobiną mąki, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Dobrze zagniecione ciasto zawijamy w folię plastikową i wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Ciasto rozwałkowujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: makaron-kasza-ryż
Kiedy przygotować Szafranowe ciasto na makaron: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |