Rozgrzewający syrop, świetny zarówno z zimną wodą mineralną, jak i z gorącą herbatą (gdy za oknem zawieje i zamiecie).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2 litry
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Syrop imbirowy z trawÄ… cytrynowÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Trawę cytrynową myjemy, usuwamy najgrubszą warstwę, zaś resztę kroimy w plasterki. Imbir myjemy i kroimy w plasterki (razem ze skórką). Do sporego garnka wkładamy trawę cytrynową, imbir, cukier i papryczkę. Dolewamy 3 litry wody, przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się zagotuje, odkrywamy i gotujemy na średnio małym ogniu przez pół godziny. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Zimny syrop przelewamy przez sitko, a potem filtrujemy do butelek przez papierowy filtr do kawy. Trzymamy w chłodzie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Syrop imbirowy z trawą cytrynową: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |