Bladozielony syrop, znakomita podstawa koktajli, zarówno alkoholowych, jak i niewinnych.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 5 szklanek
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 szklanki liści świeżej bazylii
2 szklanki cukru
2 cytryny
Syrop bazyliowo-cytrynowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Do rondelka średniej wielkości wrzucamy liście bazylii. Dodajemy 4 szklanki wody i cukier. Z wyszorowanych cytryn obieramy skórkę (tylko żółtą część). Wrzucamy do rondelka. Doprowadzamy syrop do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na godzinę. Kiedy wystygnie, przelewamy do plastikowego pojemnika, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Syrop przelewamy przez gęste sitko, wyciskając bazylię, ile się da. Syrop przykrywamy i trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Syrop bazyliowo-cytrynowy: można zrobić wcześniej
Mintada czyli napój miętowy Orzeźwia w nawet najbardziej upalny dzień. Przepis doskonały dla tych, którzy właśnie kupili sobie wyciskarkę do cytrusów i chcą ją natychmiast wypróbować.
Ananas z kardamonem i wodą różaną Elegancki owocowy deser z kuchni indyjskiej. Świetnie nadaje się na danie "gościowe", bo trzeba go zrobić wcześniej (musi trochę postać w lodówce), a jego świeży smak pozwala odetchnąć po cięższych daniach.
Syrop imbirowo-cytrynowy Uniwersalny słodki syrop o lekko pikantnym smaku. Robimy z niego lemoniadę, dolewamy do herbaty lub polewamy nim lody.
Mrożone parfait jabłkowe Każdy mrożony deser jest niezwykle wygodny - wymaga od nas tylko wyłożenia na talerze i ozdobienia. Parfait jabłkowe ma delikatną konsystencję i miły smak zielonego jabłuszka.
Sorbet z czerwonych pomarańczy Doskonały zimowy sorbet o wstrząsającym kolorze. Znakomity na zakończenie dużej i eleganckiej kolacji - każdą porcję możemy wówczas polać odrobiną zmrożonej czystej wódki lub też dopełnić wytrawnym szampanem. Bez tych zabiegów jest jednak równie smaczny... Możemy również użyć soku ze zwykłych pomarańczy, jeśli czerwone przeszły nam akurat koło nosa.