Bardzo oryginalny przepis, luźno wywodzący się z francuskiej Alzacji. Zestawienie suszonych śliwek i kiszonej kapusty duszonej w śmietanie jest może nieoczekiwane, ale bardzo smaczne.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Świąteczna kaczka ze śliwkami i kapustą - Opis przyrządzania:
Śliwki wkładamy do miski i zalewamy porto. Przykrywamy i odstawiamy na noc do nasiąknięcia.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Kaczkę myjemy i osuszamy, napychamy śliwkami. Brzuch spinamy wykałaczkami, żeby śliwki nie wypadły. Resztę śliwek wraz z porto wlewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu, żeby powoli się nagrzewały. Kaczkę nacieramy solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. wkładamy kaczkę i osmażamy ze wszystkich stron na rumiano. Przekładamy na brytfannę i wstawiamy do nagrzanego pieca na godzinę. Co jakiś czas polewamy ciepłym śliwkowym porto.
Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu i siekamy. Na patelnię po kaczce wkładamy resztę masła, a kiedy będzie gorące, wrzucamy kapustę. Smażymy, mieszając, aż zacznie się rumienić, po czym wlewamy śmietanę. Zagotowujemy i dusimy przez pół godziny. Przed podaniem wlewamy kirsz, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z brytfanny, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej i trzymamy w cieple przez 10 minut. Kroimy kaczkę na porcje i podajemy ze śliwkami i kapustą. Do tego pasują kartofelki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Świąteczna kaczka ze śliwkami i kapustą: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |