Jeden z tysięcy wspaniałych amerykańskich przepisów na kapuściane surówki (coleslaws), dzięki którym z czystszym sumieniem możemy usiąść do soczystego steku na pół talerza lub hamburgera z bekonem, serem i majonezem...
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Surówka z kapusty i jabłek - Opis przyrządzania:
Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na grubej tarce.
Czerwoną cebulę obieramy, kroimy najpierw pionowo na pół, po czym w cieniutkie plasterki.
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cienkie plasterki, a potem w poprzek w zgrabne paseczki.
W dużej misce mieszamy marchewkę, cebulę, jabłka i kapustę.
Do garnuszka wlewamy ocet, dodajemy cukier, olej kukurydziany i ćwierć łyżeczki soli. Mieszamy. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Gotujemy przez minutę, po czym zdejmujemy z ognia i wlewamy do miski z warzywami. Dodajemy rodzynki, starannie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Przed podaniem surówkę jeszcze raz mieszamy i podajemy na zimno lub w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Surówka z kapusty i jabłek: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |