W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Surówka z kalarepki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Surówka z kalarepki

Optymistyczna sałatka z surowych warzyw - wygląda i smakuje wiosennie, a możemy ją zrobić w każdej chwili (w naszych czasach trudno już rzodkiewki określać mianem produktu sezonowego...).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spora kalarepka
  • 2 marchewki
  • pÄ™czek rzodkiewek
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 2 Å‚yżeczki pÅ‚ynnego miodu
  • 2 Å‚yżki soku z cytryny
  • Å‚yżka prażonych pestek sÅ‚onecznika
  • pudeÅ‚ko rzeżuchy

Surówka z kalarepki - Opis przyrządzania:

Kalarepkę obieramy ze skóry, płuczemy, osuszamy i kroimy w zapałkę (czyli paski o długości, szerokości i grubości zapałki). Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą zapałkę. Rzodkiewki pozbawiamy wąsów i zielonych listków, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa mieszamy razem i przekładamy do miski. Polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem i ozdabiamy kępkami rzeżuchy. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Surówka z kalarepki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: