Optymistyczna sałatka z surowych warzyw - wygląda i smakuje wiosennie, a możemy ją zrobić w każdej chwili (w naszych czasach trudno już rzodkiewki określać mianem produktu sezonowego...).
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Surówka z kalarepki - Opis przyrządzania:
Kalarepkę obieramy ze skóry, płuczemy, osuszamy i kroimy w zapałkę (czyli paski o długości, szerokości i grubości zapałki). Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą zapałkę. Rzodkiewki pozbawiamy wąsów i zielonych listków, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa mieszamy razem i przekładamy do miski. Polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem i ozdabiamy kępkami rzeżuchy. Podajemy od razu.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Surówka z kalarepki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | WrzesieÅ„ 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |