W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Surówka z kalarepki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Surówka z kalarepki

Optymistyczna sałatka z surowych warzyw - wygląda i smakuje wiosennie, a możemy ją zrobić w każdej chwili (w naszych czasach trudno już rzodkiewki określać mianem produktu sezonowego...).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spora kalarepka
  • 2 marchewki
  • pęczek rzodkiewek
  • 150 g naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka prażonych pestek słonecznika
  • pudełko rzeżuchy

Surówka z kalarepki - Opis przyrządzania:

Kalarepkę obieramy ze skóry, płuczemy, osuszamy i kroimy w zapałkę (czyli paski o długości, szerokości i grubości zapałki). Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w taką samą zapałkę. Rzodkiewki pozbawiamy wąsów i zielonych listków, płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa mieszamy razem i przekładamy do miski. Polewamy sosem, posypujemy prażonym słonecznikiem i ozdabiamy kępkami rzeżuchy. Podajemy od razu.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Surówka z kalarepki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Surówka z kalarepki przepisy:

  • Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek
    Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!
  • Pasta z rzeżuchy
    Pasty są na przyjęciach bardzo użyteczne: ustawiamy kilka misek z - powiedzmy - smalcem, liptauerem, pastą z makreli i właśnie taką pastą rzeżuchową, obok koszyczek z dwoma rodzajami chleba i goście sami się obsłużą.
  • Pieczone buraczki z jajkiem
    Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna
  • Rzeżuchowy sos do ryby
    Ten pięknie zielony sos szczególnie dobrze komponuje się, zarówno pod względem smaku, jak i tonacji kolorystycznej, z filetem z łososia - danie w technicolorze!
  • Zupa-krem z rukwi wodnej
    Delikatna, kremowa zupa o bladozielonym kolorze, odpowiednia na rozpoczęcie eleganckiej zimowej kolacji.




Podziel się linkiem:


Komentarze: