Popularna w przedwojennej Polsce, dzisiaj robiona z japońskiej rzodkwi o nazwie daikon (lub mooli)... Do tej surówki możemy tak naprawdę użyć każdej rzodkwi, a także zwykłych rzodkiewek. Pasuje do pieczonego mięsa, szczególnie zaś do wieprzowiny.
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
400 g białej rzodkwi (rzodkiewek lub czarnej rzodkwi)
150 g gęstej kwaśnej śmietany
cytryna
Surówka z białej rzodkwi - Opis przyrządzania:
Białą rzodkiew (lub czarną) obieramy ze skórki, płuczemy i osuszamy. Jeśli używamy rzodkiewek, obcinamy im ogonki i wąsy, płuczemy i osuszamy. Rzodkiew (lub rzodkiewki) ścieramy na dość drobnej tarce. Solimy i wykładamy na sito, żeby odsączyć nadmiar płynu. Śmietanę mieszamy z solą, odrobiną cukru i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny (do smaku, ale powiedzmy, że z co najmniej połowy cytryny). Odsączoną rzodkiew starannie mieszamy ze śmietaną. Do momentu podania trzymamy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Surówka z białej rzodkwi: można zrobić wcześniej
Koreańska sałatka z marchewki i rzodkwi Prze-prosta i przepyszna jednocześnie, a do tego bardzo zdrowa ("good for you") surówka, którą chłodzimy kubki smakowe po ostrzej przyprawionych daniach Półwyspu Koreańskiego. Uwaga - dzieci to lubią!
Bardzo przyjemna sałatka z groszku i rzodkiewek Prosta i bardzo odświeżająca sałatka z mrożonego (!) groszku i pęczka rzodkiewek - korzystajmy, póki czas, bo zimowe rzodkiewki to tylko blady cień tego, co mamy teraz. Poza tym przed zimą trzeba się nafaszerować zieleniną, żeby potem godnie stawić czoła szarugom, śnieżycom i kapuście!
Zdrowa surówka na rozpoczęcie obiadu W ramach napadu zdrowego wiosennego żywienia wprowadziłam w domu zwyczaj zaczynania obiadu od miski sałaty. Czyli po amerykańsku. Zazwyczaj jest to surówka-improwizacja-przegląd lodówki, ta konkretna kombinacja jednak okazała się szczególnie udana.
Surówka z kalarepki Optymistyczna sałatka z surowych warzyw - wygląda i smakuje wiosennie, a możemy ją zrobić w każdej chwili (w naszych czasach trudno już rzodkiewki określać mianem produktu sezonowego...).
Sałatka z kopru włoskiego z rozmaitymi dodatkami Trochę przypadkowa sałatka typu "przegląd lodówki". Udała się nadspodziewanie dobrze i zyskała miejsce wśród dań stałego domowego repertuaru. Gorąco polecam (zwłaszcza, ze przed zimą dobrze napaść się witaminami).