Lekka warzywna tarta, która wraz z sałatą może stanowić cały posiłek.
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Śródziemnomorska tarta z warzywami - Opis przyrządzania:
Przygotowujemy kruche ciasto zgodnie z przepisem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dużą blachę smarujemy oliwą.
Warzywa myjemy, odcinamy końce, a w przypadku patisona i papryki - usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kawałki o mniej więcej centymetrowej grubości.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki.
Czerwone cebule obieramy i kroimy na centymetrowe plastry.
Układamy warzywa na blasze, lekko solimy i skrapiamy oliwą z oliwek, po czym wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny.
Wyjmujemy warzywa z piekarnika i przekładamy je do miski. Wrzucamy czosnek (obrany i pokrojony w cienkie plasterki) oraz tymianek i skrapiamy łyżką octu balsamico. Dodajemy pokruszoną fetę i ostrożnie mieszamy.
Kruche ciasto z parmezanem wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na koło o średnicy 35 cm. Zdejmujemy górny papier, a dolny, wraz z rozwałkowanym ciastem, przekładamy na blachę do pieczenia. Na środku ciasta układamy warzywa z serem, zostawiając po brzegach 6 cm wolnego miejsca. Teraz zaginamy ten wolny brzeg do góry i do środka, starając się jakby zamknąć nadzienie po bokach - nie musi wcale być porządnie, im więcej zmarszczek, tym ładniej!
Wstawiamy blachę do piekarnika (te same 200 stopni) i pieczemy pół godziny, aż ciasto będzie złociste. Przed podaniem ozdabiamy kilkoma listkami świeżej bazylii.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Śródziemnomorska tarta z warzywami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |