W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śródziemnomorska sałatka z fasolki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sałatki

Śródziemnomorska sałatka z fasolki

Ciepła sałatka ze świeżej zielonej fasolki szparagowej z rozmaitymi dodatkami o śródziemnomorskiej proweniencji. Świetna z grillowanym serem halloumi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 700 g Å›wieżej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • czerwona cebula
  • 50 g suszonych pomidorów
  • cytryna
  • gałązka Å›wieżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 75 ml wytrawnego biaÅ‚ego wina
  • 75 ml wywaru warzywnego
  • ostra suszona papryczka

Śródziemnomorska sałatka z fasolki - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, po czym płuczemy na sicie. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy al dente - czyli żeby była ugotowana, ale jeszcze trochę twardawa. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie piórka. Pomidory starannie osuszamy z oleju i kroimy w cienkie paski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Rozmaryn myjemy, osuszamy i oskubujemy igiełki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, cebulę, pomidory, skórkę cytrynową i igiełki rozmarynu i podsmażamy kilka minut, mieszając, na średnim ogniu. Kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor, wlewamy wino i wywar, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Śródziemnomorska sałatka z fasolki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: