W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śródziemnomorska sałatka z fasolki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Śródziemnomorska sałatka z fasolki

Ciepła sałatka ze świeżej zielonej fasolki szparagowej z rozmaitymi dodatkami o śródziemnomorskiej proweniencji. Świetna z grillowanym serem halloumi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 700 g świeżej zielonej fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • 50 g suszonych pomidorów
  • cytryna
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 75 ml wytrawnego białego wina
  • 75 ml wywaru warzywnego
  • ostra suszona papryczka

Śródziemnomorska sałatka z fasolki - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży gar osolonej wody. Fasolkę przebieramy, odcinamy ogonki, po czym płuczemy na sicie. Kiedy woda się zagotuje, wrzucamy fasolkę i gotujemy al dente - czyli żeby była ugotowana, ale jeszcze trochę twardawa. W tym czasie obieramy czosnek i kroimy w cieniutkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie piórka. Pomidory starannie osuszamy z oleju i kroimy w cienkie paski. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w cienkich paskach. Rozmaryn myjemy, osuszamy i oskubujemy igiełki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, cebulę, pomidory, skórkę cytrynową i igiełki rozmarynu i podsmażamy kilka minut, mieszając, na średnim ogniu. Kiedy czosnek zacznie zmieniać kolor, wlewamy wino i wywar, zagotowujemy i gotujemy przez 3 minuty. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ostrą papryczką. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Śródziemnomorska sałatka z fasolki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Śródziemnomorska sałatka z fasolki przepisy:

  • Ciepła sałatka z fasoli
    Smaczna i sycąca sałatka z różnych odmian fasoli. Świetna jako dodatek do kawałka mięsa z rusztu.
  • Sałatka ze Scheveningen
    Holenderska odpowiedź na prowansalską sałatkę z Nicei. Bardzo udana odpowiedź.
  • Sałatka nicejska w wersji British
    Ciepła wersja popularnej na całym świecie sałatki nicejskiej, tym razem ze świeżym tuńczykiem. Lepiej może nie wmawiać Francuzom, że to najlepsza wersja, ale z drugiej strony... who cares, jeśli jest to całkiem niezłe danie?
  • Tajska sałatka z zielonych warzyw
    Naładowana witaminami i antyutleniaczami (czytaj: bardzo zdrowa), a przy okazji pyszna sałatka z lekko ostrym, tajskim w charakterze sosem. Na przystawkę dzielimy sałatkę na cztery talerze. Jeśli jednak mamy zamiar zjeść ją jako samodzielne danie lunchowe, starczy nam na dwie porcje (o ile akurat się nie odchudzamy, dobrze byłoby dodać jakieś węglowodany...).
  • Jarzynka z czerwonej papryki i fasolki szparagowej
    Kolorowy dodatek do pieczonego drobiu, kotletów schabowych lub mielonych; pasuje także do ryby.




Podziel się linkiem:


Komentarze: