W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z radicchio

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z radicchio

Danie dla wielbicieli zdecydowanych smaków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) spaghetti
  • główka radicchio
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • puszeczka anchois
  • ostra suszona papryka
  • 50 g startego sera pecorino romano
  • oliwa z oliwek

Spaghetti z radicchio - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody na makaron. Kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Radicchio kroimy w ćwiartki i wycinamy białe "nerwy" (tylko te grubsze). Płuczemy listki na sicie i starannie osączamy. Pomidory i anchois starannie osączamy z oliwy. Radicchio, pomidory i anchois wkładamy do malaksera i miksujemy, aż wszystko będzie dobrze posiekane - co jakiś czas trzeba malakser wyłączyć i zeskrobać ze ścianek przyklejone kawałki. Dolewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy trochę suszonej, roztartej w rękach papryki i miksujemy dalej. Kiedy sos będzie miał już konsystencję pesto, dodajemy połowę sera i mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z sosem i natychmiast podajemy, z dodatkową oliwą do polania i z resztą tartego sera.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z radicchio: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Spaghetti z radicchio przepisy:

  • Spaghetti z radicchio nr 2 Spaghetti z radicchio nr 2
    Radicchio jest przyjemnie gorzkawe, a na ciepło ma bardzo intrygujący smak, świetnie współgrający z makaronem i kremowym włoskim serem. Doskonała pasta.
  • Wytrawne spaghetti
    Bardzo zimowa pasta, ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Dla wielbicieli zdecydowanych, pikantnych smaków.
  • Spaghetti z kaparami
    Bardzo wytrawne spaghetti dla zagorzałych wielbicieli kaparów.
  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: