W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Spaghetti z cytryną i serem ricotta

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Spaghetti z cytryną i serem ricotta

Błyskawiczna pasta ze świeżym w smaku sosem i listkami młodego szpinaku.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g cienkiego spaghetti
  • 200 g młodych listków szpinaku
  • cytryna
  • 200 g świeżego sera ricotta
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • świeżo starte pecorino do podania

Spaghetti z cytryną i serem ricotta - Opis przyrządzania:

Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, "wkręcamy" spaghetti i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szpinak bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, osuszamy i wkładamy do miski, w której będziemy podawać makaron.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę w długich cienkich paskach; wyciskamy sok.
Skórkę i sok z cytryny mieszamy z ricottą i masłem w osobnej miseczce.
Ugotowane spaghetti odcedzamy, ale zostawiamy pół szklanki wody od gotowania. Makaron od razu wrzucamy do miski na szpinak - dzięki temu listki szpinaku zwiędną od makaronowego gorąca.
Do serka ricotta dolewamy po trochu wodę z makaronu - kilka łyżek, tyle, by serek uzyskał konsystencję sosu.
Sosem serowym polewamy makaron, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu, z serem pecorino do posypywania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: makaron-kasza-ryż

Kiedy przygotować Spaghetti z cytryną i serem ricotta: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: