W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos żurawinowy z kolendrą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przetwory

Sos żurawinowy z kolendrą

Słodko-kwaśny, bardzo smaczny dodatek do mięsa na zimno. Doskonale sie przechowuje, nabierając z czasem smaku. Dodatkową zaletą jest wspaniały kolor.

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4 słoiki po 1/4 litra

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżeczka nasion kolendry
  • 275 ml czerwonego octu winnego
  • 200 ml octu z cydru
  • 400 g cukru
  • pomarańcza
  • 6 goździków
  • 1/2 kg świeżych żurawin

Sos żurawinowy z kolendrą - Opis przyrządzania:

Duży rondel rozgrzewamy na sporym ogniu. Gdy będzie już gorący, wrzucamy nasiona kolendry i podgrzewamy, aż zaczną podskakiwać i pachnieć. Przesypujemy do moździerza i tłuczemy, ale nie na proszek, tylko rozgniatamy. Ten sam rondel stawiamy na małym ogniu, wlewamy ocet winny i ocet z cydru. Wsypujemy cukier i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Kiedy ocet się podgrzewa, z wyszorowanej pomarańczy ścinamy cienką warstwę skórki (najlepiej obieraczką do warzyw) i wyciskamy sok. Skórkę kroimy ostrym nożem na cienkie paski. Do wrzącego octu z cukrem wrzucamy skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy roztłuczoną kolendrę, goździki i przebrane żurawiny. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas mieszamy, sprawdzając, czy sos nie przywarł do dna. Uwaga - mieszamy delikatnie, żeby nie rozgnieść wszystkich żurawin. Po upływie godziny zdejmujemy rondel z ognia i zostawiamy w spokoju przez pół godziny. Sos nakładamy do wysterylizowanych słoików (4 słoiki po ćwierć litra) i zamykamy. Zostawiamy do wystygnięcia i nalepiamy naklejki. Sos degustujemy dopiero po miesiącu, gdyż smaki muszą się "przegryźć".

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos żurawinowy z kolendrą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos żurawinowy z kolendrą przepisy:

  • Chutney z dyni i jabłek (z RPA)
    Świetny, złocisty, słodko-kwaśny chutney z samego południa Afryki! Pasuje znakomicie do mojego ulubionego klopsa z tegoż regionu - *!*3163*!* (lub *!*3379*!*. A zresztą zawsze dobrze mieć w spiżarni parę słoików z chutneyem...
  • Chutney z żurawin z pomarańczami
    Kompilacja amerykańskiego sosu żurawinowego i indyjskiego chutneyu. Słodko-kwaśne. Korzenne. Dobre.
  • Chutney pomarańczowy
    Sezon na pomarańcze w pełni, trzeba to wykorzystać. Ten piękny w barwie chutney pasuje doskonale do pasztetów i schabu na zimno, a że musi chwilę postać w słoikach, zróbmy go teraz, a zjedzmy na Wielkanoc.
  • Chutney z gruszek
    Lekko zeuropeizowana wersja chutneyu, doprawdy niezwykle udana. A gruszek u nas nie brakuje.
  • Chutney z dyni nr 2
    Smaczny, delikatnie przyprawiony, łagodny chutney z pieczonej dyni. Znakomity prezent pod choinkę (akurat zdąży się "przegryźć").




Podziel się linkiem:


Komentarze: