Majonezowy, domowy, dość ostry sos sałatkowy - doskonały jako dressing do sałatki ziemniaczanej. Możemy też z tym sosem wymieszać ugotowany, twardawy kalafior, zielony groszek i rzodkiewki w plasterkach - pyszne!
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Południe
Liczba porcji: 1 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 jajka
3 fileciki anchois
zÄ…bek czosnku
2 łyżki octu z cydru
łyżeczka bardzo ostrej musztardy (lub mielonej gorczycy)
pieprz cayenne
szklanka (ćwierć litra) łagodnej oliwy z oliwek
Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...) - Opis przyrządzania:
2 jajka gotujemy na twardo, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy surowe żółtko.
Anchois odsÄ…czamy z oleju i dodajemy do jajek.
Czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do jajek.
Do malaksera (lub blendera) wlewamy ocet i dodajemy musztardę lub mieloną gorczycę oraz sporą szczyptę cayenne. Miksujemy, aż wszystkie składniki wymieszają się na pastę. Zaczynamy dolewać oliwę, cały czas miksując, cienkim strumyczkiem. Kiedy sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - może jeszcze trochę cayenne...
Do podania trzymamy sos pod przykryciem w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...): można zrobić wcześniej
Podobne do Sos z anchois (do sałatki ziemniaczanej, jajek na twardo, kalafiora...) przepisy:
Cukinia z sosem z anchois i kozim serem Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.
Amerykańska sałatka z jajek Bardzo amerykańska, smaczna sałatka, która w towarzystwie grzanek z żytniego chleba i sałatki z pomidorów starczy nam za kolację.
Chrupiąca panzanella Panzanella jest zasadniczo włoską sałatką z rozmoczonego w oliwie i soku z pomidorów chleba. Ma swoich zagorzałych zwolenników, ja jednak wolę, kiedy w sałatce coś przyjemnie chrupie. Zobaczyłam kiedyś w telewizji taką samą sałatkę, ale z pieczonym na chrupko chlebem - i to było to! Tylko jeść trzeba szybko, bo grzanki wchłoną cały sos i będą jednak miękkie...
Sałatka nicejska ze świeżym tuńczykiem Wersji sałatek nicejskich nie da się policzyć - co dom, to i przepis. Tym razem jest to wersja "przedpomidorowa" - z ziemniakami, fasolką i świeżym tuńczykiem.
Caprese na zimowo i bogato Ach, człowiek stęsknił się już za dojrzałymi, pachnącymi pomidorami... W zimie najlepsze (a właściwie jedyne jadalne) są ciemnoczerwone podłużne pomidorki koktajlowe, więc jeśli dostaniemy ataku letniej tęsknoty, może ta sałatka podniesie nas na duchu.