Ciemny, słodko-pikantny sos. Doskonały do smażonych kalmarów, pieczonych ziemniaków, kaczki...
Kraj pochodzenia: Chiny
Liczba porcji: 1 i 1/2 szklanki
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos śliwkowy - Opis przyrządzania:
W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i smażymy na małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy powidła, ocet ryżowy i sos chilli. Mieszamy, podgrzewając na małym ogniu, aż sos będzie jednolity. Jeśli jest zbyt gęsty, dodajemy troszkę gorącej wody. Podajemy na ciepło lub zimno.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos śliwkowy: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna