W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do ryb na zimno

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos do ryb na zimno

Znalazłam kartkę z ręcznie napisanym tym właśnie przepisem w jakiejś starej rodzinnej książce kucharskiej. Chyba wart jest spróbowania?

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka dobrego octu winnego
  • oliwa z oliwek
  • mała szalotka

Sos do ryb na zimno - Opis przyrządzania:

Jajka gotujemy na twardo (8 minut od momentu zagotowania wody), studzimy w zimnej wodzie i obieramy. Wyjmujemy żółtka (białka nie będą nam potrzebne).
Rozcieramy żółtka z musztardą na gładką masę, dolewając ocet. Cały czas ucierając, dolewamy 3-4 łyżki oliwy. Powinien powstać gęsty gładki sos. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Szalotkę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy do sosu.
Podajemy do łososia gotowanego na zimno lub karpia w galarecie (lub jakiejś innej ryby na zimno).

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Sos do ryb na zimno: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: