W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos czosnkowy toom

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos czosnkowy toom

Baaardzo czosnkowy sos typu aioli, z przyjemnie kwaskowatymi akcentami. Doskonały do czosnkowych skrzydełek (Skrzydełka czosnkowe), białej gotowanej ryby i jajek na twardo.

Kraj pochodzenia: Liban

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 8 dużych ząbków czosnku
  • żółtko
  • sok z połowy cytryny
  • 125 ml (pół szklanki) oliwy z oliwek
  • 2 łyżki bardzo gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub tureckiego)

Sos czosnkowy toom - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy ćwierć łyżeczki soli i rozgniatamy czosnek na piure. Dodajemy żółtko, mieszamy, po czym wlewamy łyżkę soku z cytryny i znów mieszamy.
Kropla po kropli, cały czas mieszając, wlewamy oliwę. Kiedy zużyjemy już połowę oliwy, dodajemy trochę soku z cytryny, po czym znów kropla po kropli wkręcamy resztę oliwy. Dolewamy resztę soku z cytryny (jeśli coś zostało) i dodajemy jogurt. Mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos czosnkowy toom: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: