W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sorbet cytrynowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy

Ulubione lody Starszego Dziecka. W wersji dla dorosłych możemy każdą porcję (w wysokich szklanych pucharkach) polać niedużą ilością czystej wódki, a otrzymamy klasyczny deser o nazwie Sorbet Colonel.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 cytryny
  • surowe biaÅ‚ko z 1 jajka

Sorbet cytrynowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Do rondla wsypujemy cukier i dolewamy 300 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy starannie wszystkie cytryny. Z 2 z nich ścinamy skórkę (przy pomocy specjalnego nożyka) prosto do rondla z syropem, po czym gotujemy jeszcze ze 2 minutki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy wystygnie, wstawiamy do lodówki.
Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i dolewamy do zimnego syropu. Teraz cedzimy wszystko przez gęste sitko, wlewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na mniej więcej 4 godziny do zamrażalnika – aż sorbet na wpół zamarznie i będzie podobny do takiej marcowej lodowej brei, tylko o innym kolorze, zapachu i (zapewne) smaku.
Przekładamy sorbet do malaksera i miksujemy, aż będzie gładki.
Ubijamy widelcem jedno surowe białko, ale nie na sztywno, tylko do momentu, kiedy się spieni. Mieszamy dokładnie z sorbetem i przelewamy z powrotem do pojemnika. Znów wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny.
Operację miksowania i wstawiania do zamrażalnika można jeszcze powtarzać, ale komu by się chciało… Sorbet i tak będzie dobry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sorbet cytrynowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Sorbet cytrynowy przepisy:

  • Lody jogurtowo-pomaraÅ„czowe
    Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!
  • Granita z czerwonych porzeczek Granita z czerwonych porzeczek
    Wspaniały letni deser. Jeśli mamy ogród, a w nim porzeczki, robimy większą ilość granity i trzymamy ją w zamrażarce na dni, kiedy po porzeczkach zostaną już tylko gołe badyle...
  • Lody z solonego karmelu (zwane też krówkowymi)
    Przebój moich imienin AD 2010 - doskonałe lody karmelowe, z lekkim posmakiem soli, dzięki mojej cudownej maszynie do robienia lodów miały idealnie kremową konsystencję. Naprawdę boskie.
  • Sorbet żurawinowy
    Sorbety to jedne z najprostszych deserów - niestety, dobrze jest mieć maszynę do robienia lodów, gdyż tylko stałe mieszanie owocowej masy da nam idealnie gładką konsystencję. Moje dzieci uwielbiają sorbety, więc mam taką maszynę (acz dopiero od niedawna), ale jeśli ktoś nie dysponuje tym sprzętem, znajdzie sposób na lody bez maszyny w przepisie na sorbet cytrynowy.
  • Mrożony jogurt melonowy Mrożony jogurt melonowy
    Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: