W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sorbet cytrynowy

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Sorbet cytrynowy

Sorbet cytrynowy

Ulubione lody Starszego Dziecka. W wersji dla dorosłych możemy każdą porcję (w wysokich szklanych pucharkach) polać niedużą ilością czystej wódki, a otrzymamy klasyczny deser o nazwie Sorbet Colonel.

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 4 cytryny
  • surowe biaÅ‚ko z 1 jajka

Sorbet cytrynowy - Opis przyrzÄ…dzania:

Do rondla wsypujemy cukier i dolewamy 300 ml wody. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
W tak zwanym międzyczasie szorujemy starannie wszystkie cytryny. Z 2 z nich ścinamy skórkę (przy pomocy specjalnego nożyka) prosto do rondla z syropem, po czym gotujemy jeszcze ze 2 minutki. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, a kiedy wystygnie, wstawiamy do lodówki.
Wyciskamy sok ze wszystkich cytryn i dolewamy do zimnego syropu. Teraz cedzimy wszystko przez gęste sitko, wlewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na mniej więcej 4 godziny do zamrażalnika – aż sorbet na wpół zamarznie i będzie podobny do takiej marcowej lodowej brei, tylko o innym kolorze, zapachu i (zapewne) smaku.
Przekładamy sorbet do malaksera i miksujemy, aż będzie gładki.
Ubijamy widelcem jedno surowe białko, ale nie na sztywno, tylko do momentu, kiedy się spieni. Mieszamy dokładnie z sorbetem i przelewamy z powrotem do pojemnika. Znów wstawiamy do zamrażalnika na 4 godziny.
Operację miksowania i wstawiania do zamrażalnika można jeszcze powtarzać, ale komu by się chciało… Sorbet i tak będzie dobry.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sorbet cytrynowy: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: