W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sorbet "Chilli Margarita"

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Sorbet "Chilli Margarita"

Świetny, orzeźwiający i oryginalny deser, doskonały na każdą imprezę karnawałową.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ostra czerwona papryczka Å›redniej wielkoÅ›ci
  • 4 limetki
  • 250 g cukru
  • 5 Å‚yżek biaÅ‚ej tequili
  • kilka listków melisy do dekoracji
  • kilka Å‚yżek grubej soli

Sorbet "Chilli Margarita" - Opis przyrzÄ…dzania:

PapryczkÄ™ myjemy i osuszamy, usuwamy ogonek, po czym nakÅ‚uwamy ostrym cienkim nożem w kilku miejscach. Limetki szorujemy w gorÄ…cej wodzie i wycieramy. Z 2 limetek Å›cieramy skórkÄ™ na drobnej tarce, ze wszystkich 4 wyciskamy sok (zostawiamy ciut soku do posmarowania brzegu kieliszków przed podaniem). Cukier wsypujemy do rondla i dolewamy 850 ml wody. Stawiamy na Å›rednim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, czÄ™sto mieszajÄ…c, żeby cukier siÄ™ rozpuÅ›ciÅ‚. Dodajemy papryczkÄ™ i startÄ… skórkÄ™ z limetek i podgrzewamy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do wystygniÄ™cia. Z zimnego syropu wyjmujemy papryczkÄ™. Dolewamy sok z limetki i tequilÄ™, mieszamy. Wlewamy syrop do metalowej lub plastikowej miski i wstawiamy do zamrażalnika na dwie godziny. Po tym czasie sorbet powinien być zamrożony na jakieÅ› dwa centymetry od brzegu. Miksujemy caÅ‚ość starannie na gÅ‚adkÄ… masÄ™ i wstawiamy z powrotem do zamrażalnika. OperacjÄ™ powtarzamy kilkakrotnie, a przynajmniej jeszcze 4 razy, w odstÄ™pach mniej wiÄ™cej półgodzinnych – masa za każdym razem bÄ™dzie gÄ™stsza i zimniejsza, jednym sÅ‚owem coraz bardziej do sorbetu podobna. Kiedy już wszystko zacznie zamarzać, zostawiamy sorbet w spokoju na 2 godziny, aż bÄ™dzie twardy. OczywiÅ›cie możemy ukrÄ™cić sorbet w maszynce do lodów, jeÅ›li takowÄ… posiadamy. MiskÄ™ z sorbetem wyjmujemy z zamrażalnika 20-30 minut przed podaniem i trzymamy w lodówce. W tym czasie smarujemy brzegi kieliszków (najlepiej takich do martini) odrobinÄ… soku z limetek i zanurzamy w soli wysypanej na talerzyk. Do tak przygotowanych kieliszków nakÅ‚adamy sorbet, dekorujemy listkami melisy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sorbet "Chilli Margarita": trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sorbet "Chilli Margarita" przepisy:

  • Granita z arbuza
    Deser - lub aperitif - na tropikalną pogodę. Arbuzową granitę wzmacniamy niedużą ilością czystej wódki, dzięki czemu ma nie tylko procenty, ale i lepszą konsystencję.
  • Carpaccio z dorady
    Jak ogólnie wiadomo, mam wyjątkową słabość do surowych ryb. Może byłam w poprzednim życiu pelikanem? Słabość mam również do różowego pieprzu, ale tu już nie wiem, z jakim poprzednim wcieleniem mogłoby się to wiązać...
  • Lody jogurtowo-pomaraÅ„czowe
    Bardzo proste lody, bez dodatku jajek i śmietanki, za to z gęstym naturalnym jogurtem. Pierwsze lody zrobione w mojej maszynie do lodów, polecam więc ze wzruszeniem!
  • Granita z ginu z tonikiem Granita z ginu z tonikiem
    Koktajl-deser dla dorosłych. Nie tylko smaczny, ale i ułatwiający trawienie - równie dobra wymówka, jak każda inna...
  • MasÅ‚o miodowe z chilli
    Słodko-ostre masełko, doskonałe przede wszystkim na rozmaitych daniach z grilla (lub patelni grillowej). Ożywia nudną pierś kurczaka lub kawałek schabu.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: