W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów

Szalenie prosty i użyteczny przepis na pyszny krem do wszelakich ciast i tortów. Szczególnie dobrze pasuje do czekoladowych biszkoptów i ciast orzechowych.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 ciasto (lub tort)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk wanilii
  • 500 ml (1/2 litra) kremowej śmietanki
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów - Opis przyrządzania:

Wanilię tniemy wzdłuż na pół i nożem wyskrobujemy czarne, lepkie pesteczki.
Do garnka (najlepiej takiego o grubym dnie) wlewamy śmietankę. Dodajemy waniliowe pesteczki i pusty strąk, stawiamy na średnio małym ogniu i zagotowujemy.
W tak zwanym międzyczasie łamiemy czekoladę na kawałki.
Kiedy śmietanka się zagotuje, zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i masa będzie gładka i jednolita. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia.
Z zimnej śmietanki wyjmujemy strąk wanilii, zaś garnek z kremem wstawiamy na całą noc do lodówki.
Bardzo zimną śmietankę ubijamy mikserem na gęsty krem.
Dalej postępujemy zgodnie z bardziej konkretnym przepisem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Śmietanka czekoladowa do ciast i tortów przepisy:

  • Świetny krem do babeczek
    Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
  • Sos waniliowo-cytrynowy
    Słyszałam, że aromaty cytryny i wanilii wzajemnie się znoszą, ale to chyba mit i legenda. W tym sosie czuje się i jedno i drugie.
  • Krem czekoladowy do tortów
    Ciemny, nie przesłodzony krem do tortów na bazie gorzkiej czekolady. Świetny do przekładania warstw tortu orzechowego i biszkoptowego.
  • Krem brulee z koziego twarożku ze świeżymi figami
    Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!
  • Antylski deser bananowy
    Prościutka, pięknie i egzotycznie pachnąca zapiekanka. Używamy do niej tych bananów, których skórka pokryła się już brązowymi plamkami - takie są najbardziej aromatyczne. Podajemy na ciepło, a jeśli komuś mało (np. kalorii...), niech dołoży jeszcze kulkę dobrych lodów rumowo-rodzynkowych.


Podziel się linkiem:




Komentarze: