Popularny klasyk. Świeża tarta bułka daje bardziej chrupką skorupkę, ale jeśli nie ma czasu, można też użyć suchej.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2-3
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażony camembert z żurawinami - Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy, płuczemy i wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 15-20 minut, aż część żurawin popęka. Jeśli sos jest za kwaśny, dodajemy trochę cukru. Na głęboką patelnię wlewamy olej tak, by sięgał do połowy wysokości (oczywiście możemy też użyć frytownicę) i stawiamy na ogniu. Camembert kroimy na 6 trójkątów. Z kromek chleba ścinamy skórkę, a sam miękisz miksujemy w malakserze na drobne okruchy. Wysypujemy na talerz. Na drugi talerz wsypujemy mąkę i dobrze ją przyprawiamy solą i pieprzem. Na trzeci talerz wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Trójkąty camemberta obtaczamy w mące, potem w jajkach, a na końcu w okruchach chleba - staramy się zrobić to dokładnie, żeby panierka rzeczywiście pokryła całą powierzchnię sera. Wkładamy serki do gorącego oleju i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na kawałku papieru kuchennego i podajemy z ciepłym sosem żurawinowym.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Smażony camembert z żurawinami: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna