Świeży ananas z woka, przyrządzony na ostro i słodko-słono. Doskonały.
Kraj pochodzenia: Kambodża
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażony ananas z imbirem i chilli - Opis przyrządzania:
Ananas obieramy ze skórki, odcinamy liście i podstawę. Kroimy pionowo w ćwiartki i wycinamy zdrewniały środek, zaś miąższ kroimy w kawałki na jeden kęs.
Czosnek obieramy i kroimy w paseczki.
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy ogonki, ziarenka i membrany, płuczemy i kroimy wzdłuż na cienkie paski.
Stawiamy wok na dużym ogniu, a kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy czosnek, imbir i papryczki i smażymy, mieszając, aż zaczną zmieniać kolor. Dodajemy ananas i smażymy dalej, aż kawałki owoców zaczną się rumienić na brzegach.
Wlewamy sos rybny i sos sojowy, wsypujemy cukier i smażymy, aż ananas zacznie się karmelizować.
W tak zwanym międzyczasie siekamy orzeszki, a limetkę myjemy i kroimy w ćwiartki.
Usmażony ananas przekładamy na ogrzany półmisek, posypujemy orzeszkami i podajemy z ćwiartkami limetki.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Smażony ananas z imbirem i chilli: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna