W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone mleko z Galicji

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Smażone mleko z Galicji

Klasyczne słodkie danie z Galicji. Nigdy go nie robiłam, ale wygląda niezwykle interesująco i mam nadzieję, że ktoś spróbuje i podzieli się z nami doświadczeniem.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Galicja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • cytryna
  • pomaraÅ„cza
  • 3 szklanki peÅ‚nego mleka
  • 80 g gÅ‚adkiej mÄ…czki kukurydzianej
  • 150 g cukru
  • kawaÅ‚ek kory cynamonowej
  • oliwa z oliwek (najlepiej hiszpaÅ„ska)
  • kilka Å‚yżek mÄ…ki
  • 2 jajka
  • mielony cynamon do podania

Smażone mleko z Galicji - Opis przyrządzania:

Cytrynę i pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Nożykiem do obierania warzyw ścinamy z owoców skórkę - tylko żółtą i pomarańczową warstwę, bez albedo.
Z mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy mączkę kukurydzianą i mieszamy na gładką masę.
Resztę mleka wlewamy do rondla, dodajemy 120 g cukru, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cynamon w kawałku. Dodajemy mleko z mączką i mieszamy.
Stawiamy rondel na średnim ogniu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Gotujemy, aż powstanie bardzo gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Prostokątną formę (mniej więcej 20 na 12 cm) smarujemy cienko oliwą.
Z kremu usuwamy skórkę i cynamon, przekładamy do przygotowanej formy. Przykrywamy folią plastikową i stawiamy w chłodnym miejscu na jakieś 6 godzin. Masa powinna być bardzo sztywna.
Tuż przed podaniem wsypujemy mąkę na płaski talerz. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajka. Na dużą i głęboką patelnię wlewamy szklankę oliwy i stawiamy na ogniu.
Zastygnięty krem kroimy na niezbyt duże kwadraty lub prostokąty. Obtaczamy najpierw w mące, potem w jajkach i kładziemy na dobrze gorącą oliwę. Smażymy na ciemnozłoty kolor z obu stron, delikatnie przekładając łopatką kuchenną.
Usmażone mleko odsączamy z tłuszczu na kilku warstwach papieru kuchennego.
Resztę cukru mieszamy z cynamonem (ile chcemy, jak kto woli) i oprószamy gotowy deser.
Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Smażone mleko z Galicji: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: