Błyskawiczny deser ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeśli szczególnie potrzeba nam kalorii, podajemy z kulką lodów - waniliowych, karmelowych lub orzechowych. Potem biegniemy maraton...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Smażone jabłka z toffi - Opis przyrządzania:
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 2 części. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Wkładamy jabłka i smażymy je na rumiano, czyli po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przewracamy je delikatnie, żeby zachowały swój kształt. Ostrożnie zdejmujemy usmażone jabłka na talerz. Na patelnię wkładamy resztę masła i wsypujemy cukier. Smażymy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, czyli jakieś 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy po trochu śmietankę, za każdym dolaniem dobrze mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Jabłka przekładamy na 4 ogrzane talerze i polewamy sosem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Smażone jabłka z toffi: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |