W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażone jabłka z toffi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Smażone jabłka z toffi

Błyskawiczny deser ze składników, które zazwyczaj mamy w domu. Jeśli szczególnie potrzeba nam kalorii, podajemy z kulką lodów - waniliowych, karmelowych lub orzechowych. Potem biegniemy maraton...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 czerwone jabÅ‚ka
  • 3 szczodre Å‚yżki masÅ‚a
  • 6 Å‚yżek miaÅ‚kiego brÄ…zowego cukru (np. muscovado)
  • 150 ml kremowej Å›mietanki

Smażone jabłka z toffi - Opis przyrządzania:

Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy wzdłuż na 2 części. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła. Wkładamy jabłka i smażymy je na rumiano, czyli po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przewracamy je delikatnie, żeby zachowały swój kształt. Ostrożnie zdejmujemy usmażone jabłka na talerz. Na patelnię wkładamy resztę masła i wsypujemy cukier. Smażymy na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści, czyli jakieś 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dolewamy po trochu śmietankę, za każdym dolaniem dobrze mieszając. Stawiamy patelnię z powrotem na ogniu i podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Jabłka przekładamy na 4 ogrzane talerze i polewamy sosem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Smażone jabłka z toffi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Smażone jabłka z toffi przepisy:

  • Smażone maÅ›lane jabÅ‚uszka
    Jabłka, jak w tarte Tatin, z karmelowo-maślanym sosem, ale bez ciasta. Świetny jesienny deser - podajemy na gorąco, z kulką lodów lub bitą śmietaną doprawioną wanilią.
  • Tarte Tatin z orzechami
    Niemal klasyczna tarte Tatin, z małą zmianą - do jabłek dodajemy podpieczone orzechy laskowe, co dodaje nowy wymiar popularnemu normandzkiemu deserowi.
  • Angielskie kotlety z jabÅ‚kami i szaÅ‚wiÄ…
    Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.
  • Clafoutis z renet
    Kanoniczne clafoutis robi się z czarnymi czereśniami (z pestką), ale z innymi owocami też jest dobre. U nas zawsze jabłek jest dużo, więc każdy dobry pomysł się liczy.
  • JabÅ‚ka z patelni
    Ulubiony przez moje dzieci dodatek do mięsa - potrafią tak zamącić, że zjadają wszystkie jabłka, a mięsko jakoś zostaje...




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: