W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Smażona fasolka z marchewką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Dodatek

Smażona fasolka z marchewką

Chrupka jarzynka z zielonej fasolki i słupków marchewki, przyprawiona w stylu japońskim.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 marchewki
  • duża czerwona papryczka chilli
  • Å‚yżka oleju sezamowego
  • Å‚yżka sosu sojowego
  • Å‚yżka mirinu
  • Å‚yżka biaÅ‚ego ziarna sezamowego

Smażona fasolka z marchewką - Opis przyrządzania:

Fasolce obcinamy końce. Marchewkę obieramy i kroimy w długie zapałki. Papryczkę chilli oczyszczamy z nasion i membran, drobno siekamy. Fasolkę i marchewkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez minutę. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wok lub dużą patelnię stawiamy na ogniu i rozgrzewamy. Wlewamy olej sezamowy i wrzucamy osączoną fasolkę z marchewką. Smazymy, cały czas mieszając przez minutę. Dodajemy chilli i trochę soli i smażymy dalej, cały czas mieszając, kolejną minutę. Dodajemy sos sojowy i mirin i smażymy jeszcze minutę. Zdejmujemy z ognia i posypujemy sezamem. Podajemy od razu lub czekamy, aż jarzynka przestygnie i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Smażona fasolka z marchewką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: