Ostatnio moje ulubione śledzie - delikatne, słodkie, koperkowe. Zwasze lubiłam śledzie z porami zamiast cebulki - cebula ma intensywny smak i trzeba umiejętnie dozować jej ilość. Por natomiast jest łagodniejszy, a jednocześnie jakby ziołowy i znakomicie uzupełnia smak ryby.
Kraj pochodzenia: Skandynawia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Åšledzie z porem i koperkiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Filety śledziowe opłukujemy z zalewy pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę do dwóch, w zależności od stopnia zasolenia ryb.
W tak zwanym międzyczasie robimy marynatę: wlewamy do rondelka sok cytrynowy, ocet i wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy.
Por obieramy z wierzchniej warstwy, odcinamy ciemnozielone końcówki i korzonki, starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy w kilku warstwach papieru kuchennego, kroimy w zgrabne kawalki na jeden kęs.
W szklanym słoju układamy na przemian śledzie, por i koperek, po czym zalewamy marynatą - powinna przykryć rybę i warzywa. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
Śledzie są pyszne - słodko-kwaśne, z miłym posmakiem koperku.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Śledzie z porem i koperkiem: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna