W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Śledzie z porem i koperkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Śledzie z porem i koperkiem

Ostatnio moje ulubione śledzie - delikatne, słodkie, koperkowe. Zwasze lubiłam śledzie z porami zamiast cebulki - cebula ma intensywny smak i trzeba umiejętnie dozować jej ilość. Por natomiast jest łagodniejszy, a jednocześnie jakby ziołowy i znakomicie uzupełnia smak ryby.

Kraj pochodzenia: Skandynawia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 filety z solonych śledzi (z tacki)
  • marynata:
  • sok z 2 cytryn
  • 2 łyżki dobrego octu winnego
  • 200ml wody
  • 150g cukru
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren białego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 nieduży por
  • mały pęczek koperku

Śledzie z porem i koperkiem - Opis przyrządzania:

Filety śledziowe opłukujemy z zalewy pod strumieniem zimnej wody. Wkładamy do szklanego lub plastikowego pojemnika, zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę do dwóch, w zależności od stopnia zasolenia ryb.
W tak zwanym międzyczasie robimy marynatę: wlewamy do rondelka sok cytrynowy, ocet i wodę, dodajemy cukier, ziele angielskie, pieprz i listek laurowy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i studzimy.
Por obieramy z wierzchniej warstwy, odcinamy ciemnozielone końcówki i korzonki, starannie myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki.
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Śledzie wyjmujemy z wody, osuszamy w kilku warstwach papieru kuchennego, kroimy w zgrabne kawalki na jeden kęs.
W szklanym słoju układamy na przemian śledzie, por i koperek, po czym zalewamy marynatą - powinna przykryć rybę i warzywa. Słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.
Śledzie są pyszne - słodko-kwaśne, z miłym posmakiem koperku.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Śledzie z porem i koperkiem: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: