Bez smażonej w cukrze skórki pomarańczowej nie ma dla mnie ani sernika, ani ciasta drożdżowego. Tak właśnie. A że wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, co zbiega się z nadchodzącym końcem pomarańczowego sezonu, oto przepis - właśnie teraz możemy zrobić zapas skórek na cały rok (kupne naprawdę są mniej smaczne). Jeśli w chwili psychicznego kryzysu wyjmiemy ze słoika kilka skórek, osączymy je z syropu, po czym zanurzymy w roztopionej czarnej czekoladzie, zostawimy do zastygnięcia, a potem spożyjemy - to samopoczucie powinno szybko się poprawić (sprawdzałam).
Kraj pochodzenia: Polska
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Skórka pomarańczowa w syropie (mojej Mamusi) - Opis przyrządzania:
Ponieważ nie ma sensu smażyć skórki z jednej pomarańczy, za każdym razem, kiedy jemy pomarańczę, odkładamy skórki do plastikowego pudełka (lub torebki) i przechowujemy w lodowce - przez kilka dni nic im się nie stanie.
Kiedy już uzbieramy rozsądną ilość skórek, wyjmujemy je z lodówki, wkładamy do szklanej miski i zalewamy zimną wodą. Po 8 godzinach zmieniamy wodę, po kolejnych 8 znowu i tak dalej - skórki powinny moczyć się przez 48 godzin.
Wymoczone skórki odsączamy, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Stawiamy na średnim ogniu i wolno doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż skórki będą tak miękkie, że da się je bez trudu przekłuć słomką.
Odsączamy skórki starannie na sicie i ważymy. Możemy teraz pokroić je w mniejsze kawałki, na przykład paski.
Gotujemy syrop: do garnka wsypujemy tyle cukru, ile ważą skórki. Dolewamy szklankę wody (na 1/2 kg cukru) i gotujemy, mieszając, aż cukier się rozpuści.
Do wrzącego syropu wkładamy skórki (partiami, jeśli skórek uzbierało się dużo) i smażymy na niezbyt silnym ogniu, aż staną się przezroczyste.
Usmażone skórki przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i zalewamy wrzącym syropem. Zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Skórkę wyjmujemy ze słoików w miarę potrzeby - pamiętając, że raz otwarty słoik trzeba przechowywać w lodówce!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Skórka pomarańczowa w syropie (mojej Mamusi): można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |