W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Shoarma z kurczaka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Danie główne mięsne

Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka

Wprawdzie nie będzie to shoarma (gyrros, kebab) ścinana nożem z wielkiego stosu mięsa obracającego się na pionowym rożnie, będzie jednak dobrze przyprawiona i na pewno równie dobra - a pewnie nawet i lepsza, bo domowa.

Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (pół kilo) piersi kurczaka bez skóry
  • 2 Å‚yżeczki przyprawy (Przyprawa do shoarmy)
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • maÅ‚a cebula
  • chlebek pita do podania
  • rozmaite surowe warzywa do podania
  • sosy (np. Tzatziki lub Dip z grochu wÅ‚oskiego)

Shoarma z kurczaka - Opis przyrzÄ…dzania:

Marynujemy mięso dzień wcześniej: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, a potem w paski.
Wkładamy mięso do miski, posypujemy przyprawą i solą (na oko do smaku). Wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki soku z cytryny, starannie wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie "piórka", dodajemy do mięsa.
Mięso z dodatkami rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze i wstawiamy pod opiekacz. Grillujemy 3 minuty, mieszamy i grillujemy jeszcze chwilę - mięso powinno być upieczone i lekko przyrumienione.
Podajemy mięso w ciepłych bułeczkach pita, z dodatkiem surowych warzyw (sałata, pomidory, marchewka, surowa cebula, ogórek, poszatkowana kapusta) i sosów.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Shoarma z kurczaka: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: