Wprawdzie nie będzie to shoarma (gyrros, kebab) ścinana nożem z wielkiego stosu mięsa obracającego się na pionowym rożnie, będzie jednak dobrze przyprawiona i na pewno równie dobra - a pewnie nawet i lepsza, bo domowa.
Kraj pochodzenia: Kraje Bliskiego Wschodu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Shoarma z kurczaka - Opis przyrzÄ…dzania:
Marynujemy mięso dzień wcześniej:
PierÅ› z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, a potem w paski.
Wkładamy mięso do miski, posypujemy przyprawą i solą (na oko do smaku). Wlewamy łyżkę oliwy i 2 łyżki soku z cytryny, starannie wszystko mieszamy. Miskę przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie "piórka", dodajemy do mięsa.
Mięso z dodatkami rozkładamy pojedynczą warstwą na blasze i wstawiamy pod opiekacz. Grillujemy 3 minuty, mieszamy i grillujemy jeszcze chwilę - mięso powinno być upieczone i lekko przyrumienione.
Podajemy mięso w ciepłych bułeczkach pita, z dodatkiem surowych warzyw (sałata, pomidory, marchewka, surowa cebula, ogórek, poszatkowana kapusta) i sosów.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Shoarma z kurczaka: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |