W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sernik na zimno z białą czekoladą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Sernik na zimno z białą czekoladą

Sernik bez pieczenia, na spodzie z herbatników - lekki, łatwy i przyjemny. Biała czekolada przyciąga dzieci, jak osy, więc uważajmy, by nam wszystkiego nie zjadły! Najlepszym dodatkiem są świeże miękkie owoce - maliny, jeżyny, truskawki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • herbatniki
  • masÅ‚o
  • serek mascarpone
  • biaÅ‚a czekolada
  • Å›mietanka kremówka

Sernik na zimno z białą czekoladą - Opis przyrządzania:

Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią plastikową lub papierem do pieczenia. 175 g ulubionych kruchych herbatników (kokosowych, piernikowych...) rozgniatamy na okruchy. Topimy w rondelku 40 g masła i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy starannie i ugniatamy w przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do lodówki. Szklankę (250 ml) kremowej śmietanki ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy 250 g serka mascarpone i ubijamy dalej na gęstą masę. W kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej topimy 200 g (2 tabliczki) dobrej białej czekolady. Dodajemy do kremu śmietankowego i dokładnie mieszamy. Wylewamy na herbatnikowy spód i wstawiamy z powrotem do lodówki na 6 godzin. Podajemy ze świeżymi owocami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sernik na zimno z białą czekoladą: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sernik na zimno z białą czekoladą przepisy:

  • Czekoladowy kremik z imbirem
    Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.
  • SÅ‚odki dip dyniowy
    Strasznie śmieszny, hiper-amerykański przepis na deserowy (dyniowy!) sos do maczania ciasteczek lub herbatników. Słodki, gęsty, lekko piernikowy, kremowy - znakomity na kinderbal!
  • Krem mascarpone z sherry i jeżynami Krem mascarpone z sherry i jeżynami
    Delikatny krem z serka mascarpone, aromatyzowany sherry, podawany ze świeżymi jeżynami - dzikie oczywiście są najlepsze! Jeśli więc macie zamiar wybrać się na jeżyny, deser z mascarpone będzie najlepszą rekompensatą za pokłute i podrapane ręce.
  • Ananasowe tiramisu (prawie)
    Bardzo sobie cenię świeży ananas - trzeba tylko uważać, żeby dobrze dojrzał, bo od niedojrzałego strasznie cierpnie język. Ten deser to niezupełnie tiramisu, bo brak w nim kawy i biszkoptów, ale krem jest taki sam. Po prostu lżejsze wcielenie.
  • Szalenie niezdrowy tort
    O zdrowym żywieniu grzmią ostatnio nawet parlamentarzyści... A to jakoś budzi we mnie zupełnie niepaństwową przekorę i do głowy mi przychodzą duże ilości czekolady, masła, orzechów. W dodatku z bitą śmietaną, o zgrozo! Przyznaję, że nie próbowałam tego przepisu, ale może w ramach protestu przeciw wtrącaniu się polityków w to, co jem, spróbuję.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze:

Marlin, 2015-12-05 21:37:42
Świetny artykuł, uwielbiam każdy sernik z dodatkami owoców. Te zimne mi pasują przez całe rok a nie tylko latem. Super smakuje każdy jaki ma w sobie miękkiego i słodkiego owoce. Polecam z ananasem czy z kiwi lub oczywiście z malinami. Sama robię z reguły tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-pyszny-sernik-na-zimno/ i można dodatki dowolnie modyfikować jak sama robię do upodobań. A może ktoś próbował z bananami lub liczi?
Moja ocena: 5

Marta, 2010-10-16 12:19:22
Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :-)
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-10-14 12:57:19
O, no widzisz, na jakość sera nie wpadłam, choć prawda, że też mi się kiedyś zwarzył (produkcji angielskiej)po wymieszaniu z miodem - chciałam zrobić sos do świeżych fig. Zupełnie zapomniałam...
Moja ocena: brak oceny

Marta, 2010-10-14 12:40:27
Dzięki za odpowiedź. Chciałam sobie wczoraj zrobić swrek mascarpone na słodko, bo zostało mi trochę po serniku. Też się zważył, więc myślę, że to chyba jakość sera (kupiłam marki Piątnica)... :( Pozdrawiam :-)
Moja ocena: brak oceny

Natalia Korcelli, 2010-10-11 11:16:48
Mogło być tak: albo dodałaś ciepłą czekoladę, albo od razu całą, albo akurat taki był dzień - ja nie żartuję, czasem przy zachowaniu wszelkich zasad krem lub ciasto się ścina, bez naszej winy... Ten sernik akurat robiłam i wszystko było zupełnie OK, ale czasem po prostu coś nie wychodzi...
Moja ocena: brak oceny

Marta, 2010-10-09 19:31:12
Podczas ubijania, po dodaniu czekolady wszystko zważyło mi się... :-( Czy ktoś wie dlaczego??
Moja ocena: brak oceny